17.04.2017

Інформаційна сторінка

Індекс споживчих цін у березні 2017 року — 101,8 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у березні 2017 року порівняно з лютим становив 101,8 %.

Оприлюднено проект змін до НП(С)БОДС та Типової кореспонденції субрахунків

На офіційному веб-сайті Мінфіну (http://www.minfin.gov.ua) оприлюднено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі».

Зокрема, змін зазнають НП(С)БОДС 123 «Запаси», НП(С)БОДС 124 «Доходи» та НП(С)БОДС 135 «Витрати».

Окрім того, субрахунок 751 «Доходи за необмінними операціями розпорядників бюджетних коштів» розд. І «Балансові рахунки» Плану рахунків доповнено субрахунком 7512 «Трансферти». Також доповнено субрахунком 7512 (7522) «Трансферти» розд. І «Балансові рахунки» Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі. Уточнено, що на субрахунку 7512 «Трансферти» розпорядниками бюджетних коштів ведеться облік надходжень, пов’язаних з перерахуванням сум трансфертів, та коштів, отриманих для виконання цільових заходів.

Крім того, у новій редакції викладено розд. 1 «Облік основних засобів» Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами та внесено зміни до інших розділів Типової кореспонденції.

Рекомендуємо ознайомитися з цими змінами та вже зараз взяти їх до уваги, не очікуючи на офіційне затвердження.

Подвоєно розмір добових на відрядження та витрат на проживання

Кабмін постановою «Про внесення зміни в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98» від 05.04.2017 р. № 241 удосконалив порядок відшкодування витрат на відрядження в межах України держслужбовцям, а також іншим особам, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів.

Зокрема, суму добових витрат встановлено у розмірі 60 грн. (раніше така сума складала 30 грн.), а також збільшено граничну суму витрат на найм житла за добу в межах України з 250 до 600 грн.

Реалізація постанови здійснюватиметься в межах видатків, передбачених на утримання бюджетних установ.

Нова Інструкція про відрядження для військовослужбовців

Розмір та порядок відшкодування витрат на відрядження держслужбовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, регламентовано постановою КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Поряд із цим відповідно до п. 13 цієї постанови особливості направлення у відрядження військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначаються Міноборони за погодженням з Мінфіном.

Так, наразі військові користуються Інструкцією про порядок відшкодування військовослужбовцям Збройних Сил України витрат на службові відрядження в межах України, затвердженою наказом Міноборони від 29.08.2011 р. № 530. Проте невдовзі їй на зміну прийде новий нормативний документ — Інструкція про відрядження військовослужбовців Збройних Сил України, затверджена наказом Міноборони від 20.02.2017 р. № 105.

Ця Інструкція визначає особливості направлення військовослужбовців ЗСУ у відрядження в межах України та механізм відшкодування витрат на відрядження. Але майте на увазі, що вимоги Інструкції № 105 не поширюються на військовослужбовців, направлених на спортивні змагання чи навчально-тренувальні збори.

Інструкція № 105 набуде чинності з дня її офіційного опублікування.

Роботодавцям виплатять компенсацію за 2014 — 2015 роки в межах середнього заробітку мобілізованих

12 квітня Кабмін вніс зміни до своєї постанови від 04.03.2015 р. № 105.

Мінсоцполітики розробило проект акта з метою врегулювання виплати компенсації за 2014 — 2015 роки підприємствам, установам, організаціям, фермерським господарствам, сільськогосподарським виробничим кооперативам і фізичним особам — підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийнятих на військову службу за контрактом.

Згідно з прийнятим Урядом рішенням роботодавці, які не отримали у 2015 році у повному обсязі зазначену компенсацію з держбюджету, зможуть отримати її за рахунок коштів держбюджету на 2017 рік (за бюджетною програмою 2501350 «Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за 2014 — 2015 роки»).