24.04.2017

Видатки на проведення проектно-вишукувальних робіт

За якими КЕКВ та КФК сільська рада може провести видатки на оплату проектно-вишукувальних робіт по виготовленню технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту? У Казначействі сказали, що оплату слід провести коштами бюджету розвитку за КФК 160101 та КЕКВ 2281, а в фінвідділі — коштами загального фонду за КФК 160101 та КЕКВ 2281. Як вчинити правильно?

Статтею 128 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III (далі — ЗКУ) передбачено, що ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб’єктами господарювання, які є суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до закону, на замовлення органів державної влади, Ради міністрів АР Крим або органів місцевого самоврядування.

Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 % вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою такої земельної ділянки.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI до витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів належать:

— проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, що підлягає продажу відповідно до ст. 128 ЗКУ, за рахунок авансу, внесеного покупцем такої земельної ділянки;

— підготовка земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них державної (до розмежування земель державної та комунальної власності) чи комунальної власності для продажу на земельних торгах та проведення таких торгів.

Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, видатки на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, що підлягає продажу відповідно до ст. 128 ЗКУ, за рахунок авансу, унесеного покупцем такої земельної ділянки; видатки на підготовку земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них державної чи комунальної власності для продажу на земельних торгах та проведення таких торгів здійснюються за КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм».

Враховуючи ці законодавчі норми, зазначені у запитанні видатки повинні здійснюватися за рахунок коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів за КПКВ 7310 «Проведення заходів із землеустрою» (з 01.01.2017 р. відповідно до наказу Мінфіну від 02.12.2014 р. № 1195 застосовується Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасова класифікація видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу) та КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм».