23.10.2017

Інформаційна сторінка

Обов’язкове застосування Нацпереліку лікарських засобів перенесене на 2018 рік

Постановою «Деякі питання закупівлі лікарських засобів» від 27.09.2017 р. № 718 Кабмін відстрочив до 01.01.2018 р. обов’язкове застосування Національного переліку основних лікарських засобів при закупівлі лікарських засобів закладами й установами охорони здоров’я, які повністю або частково фінансуються з державного і місцевих бюджетів. Нагадаємо, що Національний перелік основних лікарських засобів — це перелік безпечних ліків з доведеною ефективністю, які держава гарантує пацієнтові безкоштовно.

До кінця поточного року закладу охорони здоров’я можуть продовжувати закуповувати лікарські засоби, включені в Державний реєстр лікарських засобів України і не включені в Національний перелік.

Постанова № 718 набрала чинності 30.09.2017 р. і діє до 31.12.2017 р.

Довідник професій доповнено фахівцями з першої медичної допомоги

Нові професії створять в рамках медичної реформи.

З’явиться новий фахівець — інструктор з надання догоспітальної допомоги. Він навчатиме окремі категорії немедичних працівників і всіх бажаючих надавати догоспітальную допомогу. Стати інструктором зможе особа, яка має вищу освіту рівня молодшого бакалавра з будь-якої спеціальності в сфері охорони здоров’я, стаж роботи не менше двох років і пройшла спеціальне навчання.

Окремо передбачається професія інструктора з надання першої медичної допомоги, який також зможе проводити відповідні інструктажі для всіх бажаючих. Вимоги до кандидатів в інструктори аналогічні, крім стажу роботи. Для інструкторів з надання першої медичної допомоги стаж роботи у сфері охорони здоров’я не потрібен, важливий тільки досвід у наданні першої медичної допомоги.

Крім того, фельдшери з медицини невідкладних станів стануть парамедиками. Вони надаватимуть медичну допомогу в складі бригади швидкої допомоги. Змінено і кваліфікаційні вимоги до таких фахівців — ними можуть бути особи з вищою освітою рівня молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», спеціалізації «Лікувальна справа» з кваліфікації «Парамедик». Стаж роботи не потрібний, але при цьому обов’язковим є посвідчення водія.

Допомагати бригаді швидкої допомоги буде новий працівник — екстрений медичний технік. Фактично він буде водієм машини швидкої допомоги, який також буде оцінювати стан постраждалих, стежити за їх реакціями на лікарські препарати і допомагати парамедикам. Екстреним медичним техніком зможуть стати особи без вищої освіти і досвіду роботи. Достатньо буде пройти спецпідготовку і отримати сертифікат. Також обов’язковим є посвідчення водія.

Зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я» внесені наказом МОЗ від 09.08.2017 р. № 918, який набуде чинності з дня внесення змін до Класифікатора професій ДК 003:2010.

МОН щодо підвищення окладів педпрацівникам, які працюють в інклюзивних класах

МОН у листі від 08.09.2017 р. № 2.1-2131 розглянуло питання щодо оплати праці педпрацівників, які працюють в інклюзивних класах.

Так, відповідно до п.п. «в» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102, підвищення посадового окладу на 20 % передбачено для педпрацівників, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах з класами або групами дітей з порушеннями фізичного або інтелектуального розвитку.

Відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872, для забезпечення ефективності навчально-виховного процесу у класі з інклюзивним навчанням може навчатись не більше трьох учнів з особливими освітніми потребами, що не становить групи або класу.

Також відповідно до цього Порядку в такому класі працює асистент вчителя, який забезпечує реалізацію індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами.

Враховуючи зазначене, педпрацівникам, які працюють в інклюзивних класах, не передбачено збільшення посадового окладу.

Мінсоцполітики про працевлаштування за сумісництвом

Роботодавець не має права відмовити працівникові в прийнятті на роботу за сумісництвом у зв’язку з відсутністю в нього інформації про наявність у працівника основного місця роботи. Відмова роботодавця є порушенням законодавства про працю. На цей факт звернуло увагу Мінсоцполітики в листі від 14.04.2017 р. № 8185/0/2-17/13.

Також Міністерство повідомило, що робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці вказується окремим рядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом проводиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи.

Згідно з п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9, якщо внаслідок відмови в прийнятті на роботу або несвоєчасного укладення трудового договору в працівника був вимушений прогул, його оплачують за правилами ч. 2 ст. 235 КЗпП про оплату вимушеного прогулу незаконно звільненому працівникові.

Відповідальність роботодавця за порушення законодавства про працю визначена ст. 265 КЗпП і ст. 41 КУпАП.