23.10.2017

Грошова винагорода при розрахунку «відпускної» компенсації: включати в «середню» чи ні

Тренер-викладач спортшколи звільняється 17.10.2017 р. Йому належить компенсація за невикористані дні щорічної відпустки (розрахунковий період для обчислення компенсації: жовтень 2016 р. — вересень 2017 р.). У листопаді 2016 року цьому працівникові було виплачено щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Чи включається така виплата в середній заробіток для розрахунку компенсації за невикористану відпустку?

Перш ніж відповісти на запитання читача, нагадаємо, що надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — грошова винагорода) тренерові-викладачеві спортивної школи передбачено відповідним Порядком, затвердженим наказом Держкомітету України з питань фізкультури і спорту від 29.12.2002 р. № 2850 (далі — Порядок № 2850). Критерії для її виплати встановлені в п. 2 цього Порядку:

— сумлінна праця;

— зразкове виконання службових обов’язків за умови, що тренер досяг успіхів у навчально-тренувальній роботі, професійній підготовці учнів-спортсменів для їх успішних виступів у змаганнях різного рівня;

— забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу з підготовки висококваліфікованих спортсменів до складу національних збірних команд України;

— методичне забезпечення;

— відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Грошова винагорода виплачується щорічно в межах фонду оплати праці, затвердженого кошторисом, і не може перевищувати одного посадового окладу (ставки зарплати). Працівники-сумісники не мають права на її отримання (п. 1 Порядку № 2850).

Тепер що стосується включення/невключення цієї виплати в розрахунок середнього заробітку для оплати днів компенсації невикористаної відпустки. Тут важливо зазначити: сума щорічної винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків належить до одноразових виплат (виплачується один раз на рік). А згідно з п.п. «б» п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, одноразові виплати не враховуються при обчисленні середнього заробітку в усіх випадках його збереження. Відповідно, сума щорічної винагороди не включається в «середню» для розрахунку компенсації за невикористану відпустку.

Насамкінець зазначимо: щорічна грошова винагорода, що надається іншим категоріям працівників бюджетних установ, зокрема педагогам, також не включається в розрахунок їх середнього заробітку (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 36, с. 29).