18.09.2017

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції за серпень — 99,9 %

За даними Держслужби статистики індекс споживчих цін (індекс інфляції) за серпень 2017 року порівняно з попереднім місяцем становить 99,9 %.

Про повноваження ОМС щодо списання комунального майна

Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначає Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280).

Повноваження сільського, селищного, міського голови визначені у ст. 42 цього Закону, у якій відсутні повноваження щодо рішень з управління комунальним майном. Разом з тим відповідно до ст. 26 Закону № 280 до компетенції сільських, селищних, міських рад належать виключно на пленарних засіданнях прийняття рішення про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке перебуває у комунальній власності відповідної територіальної громади, з визначенням меж цих повноважень та умов їх здійснення. Повноваження щодо управління комунальною власністю визначені у ст. 29 Закону № 280. Таким чином, орган місцевого самоврядування виключно на пленарному засіданні приймає рішення про відповідний порядок з урахуванням інших нормативно-правових актів, що регулюють такі питання.

Зазначене викладено у листі Мінфіну від 10.05.2017 р. № 05230-16/23-1794/1/1556.

Тривалість щорічної відпустки керівника гуртка ДНЗ і культорганізатора ВНЗ

Тривалість щорічної основної відпустки керівника гуртка дитячого будинку, дитячого садка компенсуючого типу для дітей, які потребують корекції фізичного та психічного розвитку, або який працює в дошкільному закладі загального типу, якщо в ньому обслуговують групи, у яких не менше 50 % дітей, які потребують корекції фізичного і психічного розвитку, або якщо в цьому закладі укомплектовано не менше 50 % таких груп, становить 56 к. дн.

Однак тривалість щорічної основної відпустки керівника гуртка, який працює в дитячому садку, який не належить до перерахованих вище, повинна становити не менше 24 к. дн.

Щорічна основна відпустка педагогічним і науково-педагогічним працівникам тривалістю до 56 к. дн. надається на умовах, визначених Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ № від 14.04.97 р. № 346, і залежить від займаної посади у відповідному закладі.

Оскільки розділом IV «Вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, професійно-технічні навчальні заклади» цього Порядку не передбачено посади культорганізатора, то тривалість його щорічної основної відпустки становить не менше 24 к. дн.

До Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, включена посада культорганізатора дитячих позашкільних закладів, тривалість щорічної основної відпустки якого становить 42 к. дн.

Відповідне роз’яснення надало Мінсоцполітики у листі від 14.09.2016 р. № 497/13/116-16.

Кардинально змінено підходи до нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ

Відповідну постанову «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу та деяких інших осіб» Уряд прийняв 30 серпня 2017 року.

Прийняття постанови дозволить із 1 січня 2018 року встановити залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму. Тож при збільшенні в державі соціальних стандартів, прожиткового мінімуму автоматично буде збільшуватися розмір посадового окладу та окладу за військовим званням військовослужбовців.

Окрім цього, розміри основних видів грошового забезпечення (посадовий оклад та оклад за військовим званням) значно збільшаться порівняно з існуючими.

Також прийняття постанови дозволить із 1 січня наступного року зменшити частку додаткових видів оплат у структурі грошового забезпечення. Так, скасовано 20 додаткових надбавок та винагород із 36, які існують зараз.

При цьому введена одна надбавка за особливості військової служби та передбачено, що буде можливість коригувати її розмір залежно від характеру та особливостей такої служби.

Про це було повідомлено на офіційному сайті Міноборони (http://www.mil.gov.ua).