25.09.2017

Допомога для придбання навчальної літератури: три соціальні чи академічні стипендії?

У якому розмірі потрібно виплачувати щорічну допомогу для придбання навчальної літератури особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: в розмірі трьох соціальних чи трьох академічних стипендій?

Протягом 30 днів після початку навчального року навчальні заклади повинні виплатити особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, щорічну допомогу для придбання навчальної літератури. Це передбачено ч. 5 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) та п.п. 1 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226). Виплата такої допомоги здійснюється за рахунок коштів, передбачених для навчальних закладів у відповідних бюджетах.

Увага! Проте наразі зазначені документи містять розбіжності щодо розміру цієї допомоги.

Так, п.п. 1 п. 13 постанови № 226 передбачено, що особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій.

Натомість з 01.01.2017 р. (дата набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) в ч. 5 ст. 8 Закону № 2342 визначено, що особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох соціальних стипендій.

Підкреслимо, що у випадку існування законодавчої колізії потрібно орієнтуватися на нормативно-правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Оскільки закон має вищу юридичну силу, ніж постанова, у цьому питанні потрібно орієнтуватися на норми Закону № 2342 (ср. ). Тобто особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, допомога для придбання навчальної літератури виплачується в розмірі трьох соціальних стипендій.

Розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах затверджені постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1047.

Розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, становить:

для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 1000 грн. на місяць;

для студентів вищих навчальних закладів, наукових установ — 2000 грн. на місяць.

Відповідно станом на 01.09.2017 р. розмір виплати для придбання навчальної літератури особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у:

— професійно-технічних навчальних закладах, становить 3000 грн.;

— вищих навчальних закладах, — 6000 грн.