24.12.2018

Керівник бібліотеки у ЗВО: обираємо посаду правильно

Яку посаду керівника бібліотеки закладу вищої освіти слід обрати серед наявних у Класифікаторі професій? Річ у тому, що Класифікатор містить як професійну назву роботи «директор бібліотеки» — із кодом 1237.2, так і професійну назву роботи «завідувач бібліотеки» із кодом 1229.6. Та ж ситуація із заступниками.

При визначенні редакції посади та відповідного коду Національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — КП), слід, серед іншого, керуватися галузевою ознакою посади.

Так, при розгляді посад керівників бібліотек закладу вищої освіти (далі — ЗВО) слід звернути увагу на підкласи КП, до яких, зокрема, належить «директор бібліотеки» та «завідувач бібліотеки». Так, «директор бібліотеки» із кодом 1237.2 належить до підкласу 1237.2 «Начальники (завідувачі) науково-дослідних підрозділів та підрозділів з науково-технічної підготовки виробництва та інші керівники», тоді як «завідувач бібліотеки» належить до підкласу 1229.6 «Керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту».

Зверніть увагу, що у назві підкласу 1237.2 наявний термін «та інші керівники». Це означає, що до цього підкласу входять відповідні керівники з інших сфер діяльності, у тому числі й освітньої. У свою чергу, назва підкласу 1229.6 охоплює лише керівників чітко визначених сфер діяльності, а саме культури, відпочинку та спорту, а освітня галузь тут не розглядається.

Крім того, слід, безумовно, враховувати наявність тих чи інших професійних назв робіт (посад, професій) у чинному законодавстві. Так, для галузі вищої освіти назву посади як «директор бібліотеки» встановлює Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII (зокрема, ст. 36 «Вчена рада» та ст. 55 «Основні посади наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників закладів вищої освіти та порядок їх заміщення»).

Тому, з урахуванням вищезазначеного, вважаємо, що у випадку, який розглядається, у ЗВО слід застосовувати назву посади «директор бібліотеки» із кодом КП 1237.2