29.01.2018

Використання залишків спецфонду на потреби загального фонду

Чи можна залишки коштів на початок року за спеціальним фондом спрямовувати на видатки за загальним фондом?

Відповідно до ч. 4 ст. 23 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету (з дотриманням вимог ч. 2 ст. 57 БКУ).

Частиною 9 ст. 78 БКУ передбачено, що ведення бухгалтерського обліку виконання місцевих бюджетів та порядок закриття рахунків місцевих бюджетів після закінчення бюджетного періоду здійснюються з урахуванням положень ст. 56 і 57 БКУ.

Згідно із ч. 2 ст. 57 БКУ органи Казначейства на кінець бюджетного періоду зберігають залишки коштів на рахунках спеціального фонду для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення. У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховуються до загального фонду.

Отже, якщо немає потреби у використанні коштів за відповідним напрямком, залишок таких коштів може бути перерахований до загального фонду місцевого бюджету. При цьому вони втрачають своє цільове призначення і використовуються відповідно до рішень місцевої ради на видатки загального фонду бюджету.

На видатки загального фонду можуть спрямовуватися і власні надходження бюджетних установ.

Порядком складання, розгляду, затвердження та основними вимогами до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженими постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок), передбачено, що:

— видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності: за встановленими напрямами використання, на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондом кошторису та на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду (п. 23 Порядку);

— видатки спеціального фонду кошторису здійснюються у послідовності, передбаченій п. 23 для їх планування (п. 49 Порядку);

— установи мають право використовувати протягом поточного бюджетного періоду залишки бюджетних коштів, що утворилися на початок року на рахунках спеціального фонду, для здійснення видатків бюджету або надання кредитів з бюджету, передбачених у кошторисах на поточний рік (п. 49 Порядку).

Отже, зробимо висновок: залишки коштів на початок року за спеціальним фондом можуть спрямовуватися на видатки загального фонду бюджету у порядку, визначеному законодавством.