12.03.2018

Інформаційна сторінка

Проект модернізації системи бухобліку в держсекторі на 2018 — 2025 роки

На сайті Мінфіну (https://www.minfin.gov.ua) розміщено проект Стратегії модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2018—2025 роки.

Завданнями цієї Стратегії є:

— удосконалення нормативно-правової бази з бухобліку та фінзвітності;

— удосконалення системи бухобліку;

— підвищення прозорості та якості фінзвітності;

— удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації працівників бухгалтерських служб;

— створення та впровадження інформаційно-аналітичної системи ведення бухобліку та складання фінзвітності суб’єктами держсектору.

З метою забезпечення реалізації основних завдань цієї Стратегії передбачається здійснення заходів згідно з додатком до цієї Стратегії, які дадуть змогу виправити недоліки системи бухобліку та підвищити рівень якості та порівнянності фінансової інформації, у тому числі шляхом встановлення єдиних підходів та вимог до організації бухобліку в держсекторі з урахуванням міжнародних стандартів та найкращих світових практик.

ДКСУ подовжила строк підключення до АС «Є-Звітність»

На офіційному веб-сайті Мінфіну (https://www.minfin.gov.ua) розміщено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування».

Проектом наказу передбачено, що форми звітності складаються та подаються із застосуванням автоматизованої системи подання електронної звітності клієнтами Казначейства (АС «Є-Звітність»).

Щоденно на офіційному сайті Казначейства у рубриці «Електронні сервіси» публікується інформація про стан підключення до АС «Є-Звітність» розпорядників бюджетних коштів держбюджету та місцевих бюджетів.

Ця інформація свідчить про низький відсоток підключення та створення особистих електронних кабінетів клієнтів. Основними причинами цього є:

— недостатнє технічне забезпечення та відсутність мережі Інтернет у розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, особливо місцевих бюджетів;

— незадовільна динаміка отримання розпорядниками бюджетних коштів електронних цифрових підписів в акредитованих центрах сертифікації ключів;

— необхідність вдосконалення функціональних можливостей АС «Є-Звітність», яка знаходиться в дослідно-промисловій експлуатації, в частині підтримки електронних цифрових підписів усіх акредитованих центрів сертифікації ключів України.

Враховуючи вищенаведене та відсутність дати набуття чинності змінами до нормативних актів, які регулюють, зокрема, питання складання та подання звітності в електронному вигляді із застосуванням АС «Є-Звітність», Казначейство повідомляє, що терміни підключення до АС «Є-Звітність» та створення особистих електронних кабінетів подовжуються.

Про це повідомила ДКСУ на своєму сайті: http://www.treasury.gov.ua.

З 23 лютого мораторій не поширюється на деякі контролюючі органи

Кабмін постановою від 18.12.2017 р. № 1104 затвердив перелік органів держнагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». До нього потрапили 24 органи держнагляду (контролю), наприклад, такі:

НБУ;

Антимонопольний комітет;

Держаудитслужба;

Держекоінспекція (в частині здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо екологічної та радіаційної безпеки);

Держлікслужба;

Адміністрація Держспецзв’язку;

Мінприроди;

Держпраці;

Держпродспоживслужба (в частині заходів із здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю, держнагляду за дотриманням санітарного законодавства, безпечністю та якістю харчових продуктів, дотриманням законодавства про захист прав споживачів, держнагляду у сферах карантину та захисту рослин);

ДСНС (в частині здійснення контролю стосовно закладів оздоровлення та відпочинку дітей, інтернатних закладів, закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти, а також суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику (у тому числі об’єктів паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єктів підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктів та об’єктів висотного будівництва);

ДФС;

виконавчі органи з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад;

виконавчі органи міськрад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад ОТГ (в частині заходів із здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю).

Важливо: включені до цього переліку органи отримали право на проведення планових перевірок з 23 лютого. Відповідно, планові заходи держконтролю, які мали відбутися протягом періоду з 01.01.2018 р. по день опублікування зазначеного переліку, проведені бути не могли. Таку позицію висловила Державна регуляторна служба.