28.05.2018

Інформаційна сторінка

Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку хочуть змінити

Мінфін оприлюднив проект наказу «Про затвердження Змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку».

Проект передбачає, що неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не будуть підставою не визнавати господарську операцію. Але за умови, що такі недоліки не заважатимуть ідентифікувати особу, яка брала участь у господарській операції, а документи міститимуть дату їх складання, назву підприємства, від імені якого склали документ, відомості про зміст і обсяг господарської операції тощо.

Не сплатили роботу в нічний час або у святковий день — отримаєте штраф у 10 мінзарплат

Управлінням Держпраці в Черкаській області було винесено постанову, якою на підприємство накладено штраф у розмірі 96000 грн. на підставі абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП за наступні встановлені перевіркою порушення:

оплата праці за роботу в нічний час трьом сторожам не нарахована і не виплачена, чим порушені норми ст. 108 КЗпП;

за роботу у святкові дні 1, 7 січня не проведена доплата в подвійному розмірі одному працівникові, чим порушені норми ст. 107 КЗпП.

ВС у постанові від 26.04.2018 р. у справі № 823/708/17 визнав правомірним накладення цього штрафу.

Нагадаємо: згідно з абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці спричиняє за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення.

Затверджені вимоги до суб’єктів господарювання, з якими заклади охорони здоров’я укладатимуть договори про медобслуговування населення

Кабмін постановою від 28.03.2018 р. № 391 затвердив вимоги до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення.

Відповідно до вимог у надавача послуг має бути:

— ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики, інші дозвільні документи, передбачені законом;

— матеріально-технічна база, яка відповідає вимогам галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, затверджених МОЗ;

— умови для медичного обслуговування та вільного доступу до будівель і приміщень надавача медичних послуг осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до законодавства;

— реєстрація надавача як юридичної особи (крім державної або комунальної установи) або як фізичної особи — підприємця.

Також надавач повинен відповідати критеріям, установленим у порядку використання коштів відповідної бюджетної програми, на виконання якої укладаються договори про медичне обслуговування населення.

Постанова № 391 набрала чинності 23.05.2018 р., крім умови щодо забезпечення вільного доступу до будівель та приміщень осіб з інвалідністю, яка набирає чинності з 01.01.2019 р.

У Довіднику кваліфхарактеристик з’явився «фельдшер з медицини невідкладних станів»

МОЗ наказом від 15.03.2018 р. № 490 внесло зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я». Завдяки цим змінам у Довіднику в розділі «Фахівці» з’явилась нова професія — «фельдшер з медицини невідкладних станів».

Визначено кваліфікаційні вимоги для:

— фельдшера з медицини невідкладних станів вищої кваліфікаційної категорії;

— фельдшера з медицини невідкладних станів I кваліфікаційної категорії;

— фельдшера з медицини невідкладних станів II кваліфікаційної категорії;

— фельдшера з медицини невідкладних станів.