15.10.2018

Премія до професійного свята в ОМС: умови та підстави надання

Міськрада не має окремого відділу кадрів, але є загальний відділ, керівник якого займається обліком кадрів. Виконання обов’язків інспектора з кадрів затверджено посадовою інструкцією начальника загального відділу. Чи правомірно такому працівнику виплатити премію до Дня працівника кадрової служби (12 жовтня)?

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР держава регулює державні норми і гарантії, установлює умови і розмір оплати праці працівників установ, що фінансуються з бюджету. Умови оплати праці таких працівників визначаються КМУ.

Так, постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) передбачена виплата премій до професійних свят і святкових днів для керівних працівників, спеціалістів і службовців органів місцевого самоврядування (далі — ОМС)

Керівники ОМС мають право преміювати працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят, ювілейних дат (п.п. 2 п. 2 постанови № 268). Перелік державних святкових і неробочих днів визначений ст. 73 КЗпП. Що ж до премій до професійних свят та ювілейних дат, то перелік таких виплат визначає роботодавець в колективному договорі (іншому акті).

Преміювання керівних працівників, спеціалістів і службовців ОМС здійснюється у межах фонду преміювання, утвореного в розмірі не менш як 10 % посадових окладів і економії фонду оплати праці. Оскільки обсяг витрат на оплату праці визначається щорічно рішенням ради, то й розміри преміювання зазначених категорій працівників доцільно також затверджувати щорічно.

Отже, як бачимо, можливість виплати премій до професійних свят і святкових днів для керівних працівників, спеціалістів і службовців ОМС передбачена на нормативному рівні.

Виплата таких премій зазначеним категоріям працівників має бути встановлена у Положенні про преміювання ОМС. У ньому необхідно прописати вид премій і категорії персоналу ОМС, яким належить ця премія, відштовхуючись від наявної нормативної бази. У Положенні можуть також визначатися:

• показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників, які передбачають не лише право на одержання премії, а й її розмір;

• періодичність преміювання (місячна, квартальна або залежно від фінансових можливостей, виплата премій до державних і професійних свят та ювілейних дат) та строки виплати премії;

• порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії окремим працівникам або позбавлення її повністю.

Таким чином, посадова особа ОМС, зокрема керівник загального відділу міськради, який виконує функції інспектора з кадрів (згідно з посадовою інструкцією), має право на отримання премії до професійного свята — Дня працівника кадрової служби, за умови, що виплата такої премії та її розмір передбачені Положенням про преміювання.