24.09.2018

Інформаційна сторінка

Проект Держбюджету-2019: мінзарплата та прожитковий мінімум

У законопроекті «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (№ 9000) заплановано розміри соціальних стандартів на 2019 рік.

При цьому зверніть увагу! Зазначені розміри соціальних стандартів будуть поширюватися не на всіх бюджетників. Зокрема, у п. 10 Прикінцевих положень цього законопроекту передбачено: «Установити, що у 2019 році під час визначення посадових окладів та заробітної плати, грошового забезпечення працівників державних органів застосовується прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб станом на 1 січня 2018 року».

Планують посилити адмінвідповідальність за порушення ведення бухобліку

На офіційному порталі ВРУ (http://rada.gov.ua/) оприлюднено проект Закону України «Про основні засади діяльності органів державного фінансового контролю» (№ 9086).

Зокрема, законопроект пропонує:

• дозволити доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування;

• надати органам державного фінконтролю право на фото та відеофіксації процесу фінконтролю чи окремих дій під час його проведення;

• визначити підстави та особливості порядку проведення зустрічних звірок;

• передбачити кримінальну відповідальність за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності органу державного фінконтролю.

Також планується викласти у новій редакції ст. 1642 КУпАП, в якій передбачено відповідальність за порушення законодавства з фінансових питань:

• порушення встановлених законодавством вимог щодо організації та ведення бухобліку, складення та подання фінансової і бюджетної звітності, ведення касових операцій, а також несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів, матеріальних цінностей, інших активів і зобов’язань, — штраф від 80 до 160 нмдг;

• порушення встановлених законодавством порядку або строків зберігання первинних та зведених облікових документів, регістрів бухобліку, фінансової або бюджетної звітності — штраф від 100 до 200 нмдг;

• відсутність бухобліку, внесення недостовірних даних до первинних та зведених облікових документів, регістрів бухобліку, фінансової і бюджетної звітності — штраф від 200 до 300 нмдг.