01.04.2019

Щодо округлення посадових окладів перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів державних органів

Лист від 22.03.2017 р. № 382/0/208-19

Директорат норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики розглянув лист щодо округлення посадових окладів перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів державних органів і в межах компетенції повідомляє.

Частиною третьою статті 5 Закону України «Про державну службу» (далі — Закон) визначено, що схема посадових окладів на посадах державної служби визначається щороку Кабінетом Міністрів України під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік з урахуванням юрисдикції державних органів.

Схему посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів у 2019 році затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 р. № 102 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо впорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2019 році» (далі — Схема).

Пунктом 1 примітки до Схеми встановлено, що посадові оклади на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів визначаються шляхом множення мінімального розміру посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, який становить два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня 2018 р., на відповідний коефіцієнт. У разі коли посадовий оклад визначено у гривнях з копійками, цифри до 4,99 відкидаються,; від 5 і вище — заокруглюються до 10 гривень (крім мінімального розміру посадового окладу групи 9).

Пунктом 4 примітки до Схеми визначено, що посадові оклади перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів (група 4) установлюються на 3 відсотки нижче від посадового окладу керівника відповідного самостійного структурного підрозділу.

Отже, посадовий оклад, умовно, першого заступника керівника самостійного управління, служби, розраховується шляхом множення мінімального розміру посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, який становить два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня 2018 р., на відповідний коефіцієнт (як приклад: 2,75 x 3524 = 9691 = 9690 грн.), який заокруглюється. Далі застосовуємо пункт 4 примітки до Схеми (9690 - 3 % = 9399 грн. 30 коп).

Враховуючи вищезазначене, посадовий оклад першого заступника складатиме: 9399 грн. 30 коп.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами. За своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Ю. Кузовой