01.04.2019

Щодо порядку виплати соціальної стипендії

Лист від 19.03.2019 р. № 515/0/111-19/20

Управління державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики розглянуло лист головного редактора газети «Оплата праці» щодо порядку виплати соціальної стипендії і повідомляє.

23.01.2019 Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 44 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 423 і від 28 грудня 2016 р. № 1045», якою удосконалено порядок виплати соціальних стипендій, зокрема:

встановлено строки надання підтверджуючих документів на продовження виплати соціальних стипендій студентами з числа дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю I — III групи (6 місяців з дня видачі), та студентів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (3 місяці з дня видачі);

затверджено право на виплату соціальної стипендії за минулий період (не більш як за 12 місяців), якщо несвоєчасне включення студента (курсанта) до списків студентів (курсантів), яким призначено соціальну стипендію, відбулося не з його вини.

1. Якщо в період призначення студентам (курсантам) соціальних стипендій відповідно до підпунктів 10 або 11 пункту 4 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045, підтверджено право на продовження виплати стипендій відповідними довідками, стипендії виплачуються з місяця, що вказаний у довідці.

При цьому зазначені підтверджуючі документи слід надати уповноваженій особі закладу вищої освіти у визначені строки.

2. Виплата соціальної стипендії за минулий період (не більш як за 12 місяців) здійснюється, якщо заклад вищої освіти з технічних або інших причин несвоєчасно включив студента (курсанта) до списків студентів (курсантів), яким призначено соціальну стипендію.

У наведеному прикладі виплату соціальної стипендії буде продовжено з місяця, що вказаний у довідці, — січня 2019 року.

При цьому студента буде внесено до списків студентів (курсантів), яким призначено соціальну стипендію, та виплачено соціальну стипендію у березні 2019 року за січень-березень поточного року.

Начальник Управління державної соціальної допомоги А. Харченко