01.04.2019

Техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання: за яким КЕКВ?

За яким КЕКВ здійснювати витрати на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання і профілактичне обслуговування сигналізаторів загазованості?

Вимоги до експлуатації систем газопостачання встановлюють Правила безпеки систем газопостачання, затверджені наказом Міністерства енергетики і вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. № 285 (далі — Правила № 285).

Відповідно до п. 2.1 цих Правил технічне обслуговування — це системи обходів (оглядів), ремонтів, що дають можливість утримувати обладнання в справному стані. При технічному обслуговуванні здійснюються контроль за технічним станом, перевірка на загазованість, виявлення місць виходу газу, очищення, змащування, регулювання та інші операції з підтримки працездатності і справності системи газопостачання.

Система газопостачання є технічним комплексом, до складу якого входять:

• газопроводи і споруди на них;

• газовикористовуючі установки, резервуарні, групові і індивідуальні установки зріджених вуглеводневих газів, а також газифіковані житлові і громадські будівлі;

• газорегуляторні пункти і установки;

• вузли обліку газу;

• газифіковані промислові, сільськогосподарські та інші підприємства, котельні;

• засоби електрохімічного захисту від корозії;

• допоміжне технологічне обладнання, що забезпечує роботу системи газопостачання.

Відповідно до п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, витрати на технічне обслуговування та утримання в належному стані систем вуличного освітлення, внутрішніх і зовнішніх мереж тепло-, водо-, электро-, газопостачання і водовідведення здійснюються за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Таким чином, витрати на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання повинні здійснюватися за КЕКВ 2240.

Перевірка на загазованість також є невід’ємною частиною технічного обслуговування.

Рівень загазованості контролюють спеціальні пристрої — сигналізатори загазованості, які є невід’ємною частиною мережі газопостачання і забезпечують її безпечне функціонування.

У зв’язку з цим вважаємо, що витрати на профілактичне обслуговування сигналізаторів загазованості також повинні здійснюватися за КЕКВ 2240 як витрати на заходи з утримання в належному стані внутрішньої мережі газопостачання.