15.04.2019

Щодо компенсації вартості харчування дітям-сиротам, повного держутримання студентів без батьків та оплати праці педпрацівників за роботу з екстернами

Лист від 07.03.2019 р. № 1/11-2472

<…>

Щодо компенсації вартості харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які навчаються у закладах вищої освіти

Компенсація вартості харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, здійснюється закладом вищої освіти у разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування.

Зазначена норма встановлена приміткою 7 додатка 4 до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Навчальний період у закладах вищої освіти розпочинається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від моменту зарахування на навчання до закладу вищої освіти до його закінчення).

Враховуючи викладене вище, вважаємо, що студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування, компенсація на харчування має виплачуватись за весь період навчання в навчальному закладі, а також за дні, пропущені з поважних причин.

Щодо повного державного утримання студентів закладів вищої освіти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків

Відповідно до пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» право на повне державне утримання в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років (крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням), особи з їх числа, а також учні, студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

При зарахуванні на повне державне утримання студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, їм надається:

1) безкоштовне харчування, одяг, взуття за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів;

2) щорічна допомога для придбання навчальної літератури у розмірі трьох соціальних стипендій;

3) матеріальна допомога не менше 8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

4) безкоштовний гуртожиток;

5) випускникам при працевлаштуванні — одяг і взуття на суму не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів.

Крім повного державного утримання студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, виплачується соціальна стипендія (пункт 20 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1050).

Щодо оплати праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти за роботу з екстернами

Положенням про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 13.03.2017 р. № 369, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.03.2017 р. за № 416/30284, визначено, що на оцінювання навчальних досягнень екстернів протягом всього календарного року відводиться:

на проведення річного оцінювання — 1 академічна година (один урок) з кожного предмета;

на перевірку робіт відводиться не більше:

20 хвилин на кожну роботу з державної мови або мов національних меншин (диктант);

30 хвилин на кожну роботу з усіх інших предметів;

на проведення консультацій — по 15 хвилин на одного екстерна з кожного предмета згідно з графіком, затвердженим керівником навчального закладу (але не більше 3 годин на предмет відповідного класу).

Погодинна оплата праці педагогічних працівників, які працюють з екстернами, здійснюється відповідно до пункту 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.05.1993 р. за № 56.

На педагогічних працівників, які працюють з екстернами, поширюється дія Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78, та постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування».

Заступник Міністра С. Даниленко