05.08.2019

Чи мають право працівники центру культури та дозвілля на отримання матеріальної допомоги?

Чи мають право працівники міського центру культури та дозвілля на матеріальну допомогу на оздоровлення і для вирішення соціально-побутових питань у 2019 році? Якщо так, то у якому розмірі здійснюються зазначені виплати?

Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI працівники «культурних» закладів мають право на отримання:

допомоги на оздоровлення під час надання щорічної відпустки;

матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань;

• доплати за вислугу років.

Розмір та порядок надання зазначених виплат визначено постановою КМУ «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 09.12.2015 р. № 1026 (далі — постанова № 1026).

УВАГА!

На ці виплати мають право виключно ті працівники, які обіймають посади, зазначені в додатку до постанови № 1026, у державних і комунальних клубних закладах, парках культури та відпочинку, центрах (будинках) народної творчості, центрах культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрах.

При цьому у додатку до постанови № 1026 підкреслюється, що допомога на оздоровлення та матдопомога для вирішення соціально-побутових питань не виплачуються начальникам і працівникам підрозділів з фінансового, бухгалтерського, юридичного, господарського, матеріально-технічного забезпечення, режимно-секретного підрозділу, підрозділу з охорони праці та інших підрозділів, діяльність яких не віднесена до основних видів діяльності закладу.

Враховуйте: для отримання зазначених видів допомоги працівник повинен не лише обіймати посаду, що зазначена в додатку до постанови № 1026, а й працювати в закладах, визначених нормативно-правовими актами. Далі поговоримо про розмір допомоги.

«Оздоровча» допомога

Відповідно до п.п. 2 п. 2 постанови № 1026 допомогу на оздоровлення працівникам центру культури та дозвілля нараховують у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки. Така виплата є обов’язковою та надається одночасно з щорічною відпусткою. У разі поділу щорічної відпустки на частини, вона надається один раз до будь-якої частини за заявою працівника.

Інших уточнень із цього приводу немає. Тому працівникам центру культури та дозвілля належить допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати), встановленого при тарифікації. Припустимо, працівник працює на 0,5 або 0,75 ставки. Тоді «оздоровчу» допомогу йому слід нарахувати в розмірі 0,5 або 0,75 посадового окладу.

Допомога на «соцпобут»

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови № 1026 працівникам центру культури та дозвілля надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік, в розмірі до одного посадового окладу на рік (ставки заробітної плати).

Рішення про надання такої виплати у кожному конкретному випадку приймає керівник закладу виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, а також за наявності достатніх коштів на здійснення такої виплати.

Матдопомога на «соцпобут» не має систематичного характеру, а є разовою виплатою, що надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо).

У зв’язку з тим, що матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою виплатою і виплачується лише за наявності коштів, умови виплати зазначеної допомоги, обставини, за яких вона виплачується, бажано визначати у відповідному Положенні або у колективному договорі.

Якщо ж коштів для здійснення зазначеної виплати недостатньо, вона може бути виплачена у меншому розмірі (див. лист Мінсоцполітики від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15).

ВАЖЛИВО!

Працівникам центру культури та дозвілля, які не мають права на «оздоровчу» допомогу та матдопомогу на «соцпобут» згідно з постановою № 1026, може бути виплачена матдопомога, передбачена п.п. «б» п. 3 наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745.

Тобто їм допустимо нарахувати матдопомогу, у тому числі і на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік (не бере участі в підрахунках матдопомога на поховання). Така допомога виплачується в межах фонду оплати праці.