19.08.2019

Календар робочого часу — 2020: що рекомендує Мінсоцполітики

Навіщо потрібні норми тривалості робочого часу? А тому, що без них неможливо нарахувати заробітну плату, розрахувати виплати з тимчасової непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах і відпускні. А отже, такі дані необхідні в щоденній бухгалтерській роботі.

У листі від 29.07.2019 р. № 1133/0/206-19 фахівці Мінсоцполітики надали свої рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2020 рік та приклад такого розрахунку.

Самі норми тривалості робочого часу — 2020 ви знайдете у «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік» цього номера. Ми ж зараз розставимо акценти.

1. Показники робочого часу, наведені в додатку до листа, що коментується, розраховані для установ, організацій, підприємств і працівників, які працюють виключно за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня.

2. У листі, що коментується, Мінсоцполітики вказало, які саме вихідні дні у 2020 році підлягають перенесенню на виконання ч. 3 ст. 67 КЗпП. Нагадаємо, що зазначена норма говорить про те, що у випадку, якщо святковий або неробочий день, зазначений у ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого день.

Так, у 2020 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню святкові (неробочі) дні:

• неділя 8 березня (Міжнародний жіночий день) — на понеділок 9 березня;

• неділя 19 квітня (Пасха (Великдень)) — на понеділок 20 квітня;

• субота 9 травня (День перемоги) — на понеділок 11 травня;

• неділя 7 червня (Трійця) — на понеділок 8 червня;

• неділя 28 червня (День Конституції України) — на понеділок 29 червня.

ВАЖЛИВО!

Такі перенесення — гарантія трудового законодавства, якої зобов’язаний дотримуватися кожний роботодавець.

3. Фахівці Міністерства при розрахунку норми тривалості робочого часу для 40-годинного робочого тижня врахували припис ч. 1 ст. 53 КЗпП про те, що при п’ятиденці тривалість робочого дня напередодні святкового або неробочого дня (ст. 73 КЗпП) скорочується на годину.

Це правило застосовується тільки в разі, якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню, і щодо 40-годинного робочого тижня (при скороченому і неповному робочому тижні норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується, див. лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14).

Так, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні у 2020 році напередодні святкових і неробочих днів підлягають скороченню на одну годину такі робочі дні:

• понеділок 6 січня;

• четвер 30 квітня;

• п’ятниця 8 травня;

• вівторок 13 жовтня;

• четвер 24 грудня;

• четвер 31 грудня.

Якщо ваша установа (або окремі працівники) працює згідно з іншим графіком роботи, ніж представлений у листі, що коментується, то вам доведеться розраховувати норми тривалості робочого часу самостійно.

Для окремих графіків шестиденного робочого тижня ми здійснили розрахунок норм тривалості робочого часу у 2020 році. Ви можете ознайомитися з ними нижче.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік при шестиденному робочому тижні

Розрахунки проведені з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

• при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

• при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

• при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

• при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

• при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.

Можливо, серед них є і ваш варіант шестиденного графіка роботи. Також хотілося б нагадати, що щорічно Кабмін видає розпорядження з рекомендаціями про перенесення робочих днів у наступному році. Це робиться з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування певних свят.

Зауважимо, що на сьогодні вже існує проект розпорядження про перенесення робочих днів у 2020 році. Так, в проекті розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2020 році» Уряд рекомендує для працівників з п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями (в суботу та неділю) перенести у 2020 році робочий день з понеділка 6 січня на суботу 11 січня. Тоді на працівників очікують 4-денні вихідні (з 4 по 7 січня), адже 4 січня — субота (вихідний день), 5 січня — неділя (вихідний день), 6 січня — понеділок (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), 7 січня — вівторок (святковий день — Різдво Христове).

Зауважимо, що як тільки урядові рекомендації з’являться на нормативному рівні ми обов’язково вас з ними ознайомимо на сторінках нашого видання. Тож слідкуйте за публікаціями.