04.02.2019

Земельний податок — 2019: обчислюємо та заповнюємо звітність

Наближається строк звітування щодо земельного податку у 2019 році. Тому саме час нагадати про порядок розрахунку такого податку та правила складання звітності.

Хто подає звітність?

Звітність щодо земельного податку подають платники такого податку (п. 269.1 ПКУ):

• власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

• землекористувачі.

Водночас слід пам’ятати, що особи, які звільнені від сплати земельного податку, зокрема бюджетні установи, мають подавати декларацію з плати за землю (далі — декларація). В ній показують «пільгові» земельні ділянки (об’єкти оподаткування), суми нарахованого податку та суми отриманих пільг, які погашають нарахований податок.

Такій підхід пояснюється тим, що, на думку податківців, звільнення від плати за землю за вищезгадані ділянки є податковою пільгою!

Оскільки наявність пільги із земельного податку (нехай навіть 100 %) не звільняє платників від цього обов’язку (див. роз’яснення в категорії 112.05 ЗІР ДФСУ та лист ДФСУ від 11.09.2017 р. № 1889/6/99-99-12-02-03-15/ІПК). Інша річ, що податкове зобов’язання до сплати у таких землекористувачів буде нульовим. Але вкотре підкреслимо: декларацію подати все одно потрібно. Інакше разом із пільгою отримаєте штрафи за її неподання.

Як розрахувати податок?

Механізм розрахунку земподатку залежить від того, проведена нормативна грошова оцінка (далі — НГО) землі чи ні.

Якщо НГО земель проведена, то розмір податку розраховується як добуток площі земділянки (у га або м2), грошової оцінки одиниці площі, проіндексованої станом на початок року (у грн.), і ставки податку (у %).

Якщо ж НГО земель не проведена, то розмір податку визначають як добуток площі (у м2 або га) і ставки (у грн. за 1 м2 або га). При цьому ставка податку визначається виходячи з НГО одиниці площі ріллі по області.

Отже, для того щоб розрахувати земельний податок, установі потрібно мати початкові дані для розрахунку, а саме: площа та НГО земельної ділянки, ставка податку. Де знайти інформацію про кожен з цих показників? Розповімо про це далі.

Площа земельної ділянки

Інформацію про площу земельної ділянки, яка надана установі на правах постійного користування, можна дізнатися з правовстановлюючих документів на землю (держактів на право користування, витягів з реєстру речових прав або довідки (витягу) про розмір НГО земельної ділянки тощо).

НГО земділянки

Такі дані можна знайти в довідці (витягу) про розмір НГО земельної ділянки. Цю довідку установа може отримати в місцевому органі Держагентства земресурсів або через електронний сервіс Держземкадастру «Публічна кадастрова карта України» (http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta).

При цьому установа обов’язково отримує довідку з розміром НГО:

• тільки на початку користування земельною ділянкою;

• щоразу, коли відбувається перегляд НГО такої ділянки.

Майте на увазі! Таку довідку вона подає разом з декларацією при першому її поданні (фактичному початку користування) і при кожній зміні НГО землі. Відповідно, якщо не було жодних змін, щороку таку довідку подавати не потрібно (див. роз’яснення в категорії 112.05 ЗІР). Хоча відомі випадки, коли податківці на місцях все ж таки наполягають саме на щорічному її поданні. У такому разі подати контролерам можна як оригінал довідки (витягу) про розмір НГО, так і її копію.

Якщо не подати довідку (витяг) про розмір НГО разом з декларацією, причому як у разі подання першої декларації, так і в разі затвердження нової НГО землі, або при будь-якому іншому поданні декларації, то відмовити в прийнятті декларації контролери не можуть.

Це пов’язано з тим, що така довідка має лише інформаційний характер, а отже, не може вплинути на легітимність поданої вами звітності. І знайте, податківці погоджуються з цим фактом, що підтверджують у своїх роз’ясненнях в категорії 112.05 ЗІР.

До речі, отримувати таку довідку не заборонено при кожному розрахунку земельного податку, тобто щороку при поданні декларації на наступний рік. У такому разі установі не потрібно самостійно індексувати НГО. Оскільки в довідці про НГО мають бути враховані всі коефіцієнти індексації, на які слід проіндексувати «базову» НГО.

Знайте! Нині теоретично дізнатися НГО землі конкретного населеного пункту можна, зазирнувши на сайт ДФСУ в розділ «Довідники, Реєстри, Переліки» — «Довідники» — «Інформація про нормативну грошову оцінку земель (за даними офіційного веб-сайта Держгеокадастру»)*.

* http://sfs.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/dovidniki-/325490.html.

На сайті повинні оприлюднити інформацію про НГО земель не пізніше 15 липня поточного року. При цьому якщо раптом в інформацію, розміщену на сайті, закрадеться помилка, штрафні санкції та пеня до платників застосовуватися не повинні (п. 12.5 ПКУ).

Як діяти, якщо НГО землі з початку цього року не змінилася (орган місцевого самоврядування до 15 липня минулого року не затвердив нову НГО) та установа не отримала довідку на початку року, за який звітує (у 2019 році)? У такому разі установі доведеться проіндексувати НГО самостійно. Правила проведення такої індексації прописані в п. 289.2 ПКУ.

Зверніть увагу: за період з 2017 по 2023 рік діють особливі правила застосування коефіцієнтів. А тому в цьому році, як і у минулому, потрібно індексувати НГО на спеціальні індекси, визначені в підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ. При цьому за ці роки слід індексувати НГО не на коефіцієнт індексації, який визначить Держстатистики, а на коефіцієнт «1».

Це означає, що індексація НГО за 2018 рік, як і за 2017 рік, не проводиться. Враховуючи це, для нарахування земельного податку на 2019 рік установам, у яких не відбулися з початку минулого року зміни НГО, достатньо взяти НГО, яка використовувалася при розрахунку податкових зобов’язань на 2018 рік (звісно, за умови, що вона була визначена правильно).

Ставка земельного податку

Цей податок є місцевим податком. Тому розмір податку визначають органи місцевого самоврядування, орієнтуючись на граничні розміри, встановлені в ст. 273, 274 та 277 ПКУ. Інформацію про такі розміри ми навели в табл. 1.

Таблиця 1

Категорія земель

Граничний розмір ставок плати за землю на 2019 рік(1)

для власників

для постійних користувачів

І. Земельні ділянки, НГО яких проведено (за 1 га), що віднесені до:

1) сільськогосподарських угідь (рілля, сіножаті, пасовища та багаторічні насадження)

не менше 0,3 % та не більше 1 %

не більше 12 % від НГО

2) земель загального користування

не більше 1 %

3) інших видів земель

(незалежно від місцезнаходження)

не більше 3 % від НГО

4) нелісових земель, які використовуються для потреб лісового господарства:

• як сільськогосподарські угіддя (рілля, сіножаті, пасовища та багаторічні насадження)

не більше 1 % від НГО

не більше 12 % від НГО

• як інші земельні ділянки

не більше 3 % від НГО

5) лісових земель

не більше 0,1 % від НГО

ІІ. Земельні ділянки, НГО яких не проведено (за 1 га):

1) сільськогосподарські угіддя (рілля, сіножаті, пасовища та багаторічні насадження)

не менше 0,3 % та не більше 5 % НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області

2) лісові землі

не більше 0,1 % від НГО площі ріллі по АР Крим або по області

3) земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів

не більше 5 % від НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області

(1) Якщо земельні ділянки надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, податок справляється у розмірі 25 % від ставок, зазначених у таблиці.

Дізнатися конкретний розмір ставки податку для вашої земельної ділянки можна, зазирнувши в рішення ваших місцевих органів влади. Щоб відшукати інформацію про рішення, що діють на сьогодні, про встановлення ставок земподатку, можна також зайти на сайт ДФСУ (http://sfs.gov.ua). На ньому в розділі «Рішення місцевих рад» у розрізі областей містяться рішення органів місцевих рад про встановлення ставок місцевих податків.

Зверніть увагу! Згідно з п.п. 12.3.4 ПКУ рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюються відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, який настає за плановим.

Водночас п. 3 розд. ІІ Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII, як і в минулих роках, установлено, що у 2019 році норми п.п. 12.3.4 ПКУ не застосовуються до рішень про встановлення місцевих податків та зборів, прийнятих органами місцевого самоврядування. Тому у 2019 році, як і в попередні роки, органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про нові ставки земельного податку з початку року та до граничних строків подання декларації і при цьому вимагати застосовувати їх заднім числом, тобто з 1 січня.

Строки подання звітності

Звітним періодом для земельного податку є календарний рік, який розпочинається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року.

Для новостворених установ та організацій, а також у зв’язку з набуттям права користування на нові земельні ділянки , такий період може бути меншим 12 місяців.

Платники земельного податку, зокрема й бюджетні установи, мають право обрати один з двох варіантів подання звітності:

1) подати декларацію на поточний 2019 рік. Це слід зробити не пізніше 20 лютого поточного року до відповідного органу ДФСУ за місцезнаходженням земельної ділянки. У ній зазначають річну суму податку, яку розбивають на рівні частини за місяцями (п. 286.2 ПКУ);

2) замість однієї річної декларації на поточний рік можна щомісячно подавати звітну декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

Отже, обравши один із варіантів подання звітності, платник податку або подає декларацію на поточний рік без обов’язку подання щомісячних декларацій, або ж подає місячні декларації без подання річної.

Таким чином, як річну, так і першу місячну декларацію за січень (якщо вирішили звітувати щомісячно) у 2019 році потрібно подати не пізніше 20 лютого (тобто це останній день).

Яким чином сплачують податкові зобов’язання із земельного податку? Незалежно від способу подання декларації (щомісячно або раз на рік) сплату здійснюють за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (пп. 287.3 та 287.4 ПКУ).

Правила подання звітності

Для звітування за 2019 рік бюджетні установи мають використовувати торішню форму декларації з плати за землю, тобто форму, яку було затверджено наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9). Хоча декларація й не нова, але правила заповнення певних її граф і досі викликають запитання. Переважно це пов’язано з тим, що порядок заповнення цієї декларації ані ДФСУ, ані Мінфін не затверджували. Тому далі детально розглянемо порядок заповнення кожної з них

Шапка декларації

При заповненні рядка 1 шапки декларації слід враховувати певні особливості, а саме:

• у полі «Порядковий номер за рік за видом декларації» слід зазначати номер, який дорівнює послідовно наростаючій кількості поданих відповідних декларацій. При цьому декларації з відміткою «Земельний податок» нумеруються окремо від декларацій з відміткою «Орендна плата» й окремо проводиться нумерація за типом декларацій («Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»);

• ставите відмітку «Х» у полі 01 «Звітна», а також навпроти того виду плати за землю (у нашому випадку «Земельний податок»), за яким подаєте звітну декларацію;

• зазначаєте в полі «за 20__ рік» період, за який подаєте декларацію.

При цьому якщо подаєте річну декларацію, то вам слід заповнити тільки це поле. Якщо ж ви обрали варіант із щомісячною звітністю, то, крім цього поля, вам слід заповнити й поле «за __ місяць». У такому разі зазначаєте номер місяця, за який звітуєте. Порядковий номер місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»).

В інших рядках шапки декларації зазначаєте відому інформацію про установу, контролюючий орган, до якого подається декларація, а також код КОАТУУ адміністративно-територіальної одиниці, на території якої знаходяться землі, щодо яких нараховуватиметься податок в інших розділах декларації.

Основна частина

У розділі I звітної декларації установа має провести нарахування земельного податку в розрізі кожної земельної ділянки, яка є в її постійному користуванні, а у розділі III — розрахунок земельного податку. Як заповнити окремі рядки розділів I та III, наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Номер

колонки

Назва колонки

Правила заповнення

Розділ I. Розрахунок суми земельного податку

2

Категорія земельних ділянок

Зазначають чотиризначний код (формат XX.XX) щодо категорії/цільового призначення земель. Він повинен відповідати інформації, зазначеній у правовстановлюючих документах на земельну ділянку або довідці про НГО. Шукати такі коди слід у Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженій наказом Держкомзему від 23.07.2010 р. № 548

3 — 4

Документи, які засвідчують/ підтверджують право власності/користування

Заповнюють на підставі правовстановлюючих документів на земельну ділянку.

Зазначають вид права власності:

1 — власність;

2 — постійне користування.

У колонці 4 зазначають серію та номер документа, який підтверджує право власності, а також користування цією ділянкою (державний акт на землю або свідоцтво про право власності)

5 — 6

Державна реєстрація прав власності/користування (у разі наявності)

Зазначають дані зі Свідоцтва про реєстрацію речових прав на нерухомість.

У колонці 5 зазначають дату реєстрації у форматі дві цифри місяця, чотири цифри року.

У колонці 6 зазначають номер запису, під яким було внесено запис до Держреєстру прав власності/користування на нерухоме майно

7

Кадастровий номер земельної ділянки (у разі наявності)

Зазначають кадастровий номер своєї земельної ділянки. Дізнатися його можна з правовстановлюючих документів на земельну ділянку або, наприклад, з електронного сервісу Держземкадастру «Публічна кадастрова карта України» (http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta). Кадастровий номер є дев’ятнадцятизначним

8 — 9

Площа земельної ділянки

Зазначають площу земельної ділянки або в гектарах з чотирма десятковими знаками (колонка 8), або в метрах квадратних з двома десятковими знаками (колонка 9). Заповнювати слід тільки одну із цих колонок.

За загальним правилом інформацію для заповнення цих рядків беруть з правовстановлюючих документів (лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 31.10.2017 р. № 2451 /IПК/20-40-12-03-21). Хоча таку ж інформацію можна відшукати й у довідці (витягу) про розмір НГО.

Увага! Який рядок заповнювати, установа вирішує самостійно. Але, на наш погляд, краще орієнтуватися на те, в яких одиницях зазначена площа землі в довідці (витягу) про розмір НГО. Річ у тому, що іноді в правовстановлюючих документах площа зазначена в одній одиниці (наприклад, у га), а в довідці розмір НГО визначений в іншій (за м2). Отже, щоб не морочитися з переведенням НГО за 1 м2 у НГО за 1 га, краще зазначити площу в тих одиницях, в яких визначена НГО

10

Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки (грн)

Зазначають розмір проіндексованої НГО за 1 га або 1 м2 земділянок (у гривнях з двома десятковими знаками). Щоб визначити, за 1 га чи за 1 м2 слід зазначити НГО, вам слід поглянути на те, в яких одиницях ви відобразили в декларації площу землі (заповнили колонку 8 чи колонку 9). Тобто якщо площу ви зазначили в гектарах (заповнили колонку 8), то й НГО зазначаємо за 1 га. Зверніть увагу: у цій графі зазначаємо НГО не за всю земділянку, а за одиницю її площі

11

Нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (грн)

У цій графі зазначають чинну на момент подання декларації НГО площі ріллі по області, на території якої знаходиться земельна ділянка, за яку сплачується податок. Дані про НГО відображають з двома десятковими знаками з урахуванням коефіцієнтів індексації (ст. 289 ПКУ). Заповнюють цю графу тільки ті платники, у яких НГО не проведена. Дізнатися розмір такої НГО ви зможете в додатку 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, затвердженого наказом Мінагрополітики від 23.05.2017 р. № 262

12

Ставка податку (%)

Зазначають ставку податку у %. Ці дані беруть з рішення місцевого органу влади (ст. 284 ПКУ)

13

Річна сума земельного податку

Відображають результат розрахунку річного розміру податкових зобов’язань за конкретною земельною ділянкою. Розраховують податок за такими формулами:

1) для земельних ділянок, НГО яких проведена і визначена:

• за 1 га: к. 8 х к. 10 х к. 12 : 100;

• за 1 м2: к. 9 х к. 10 х к. 12 : 100;

2) для земельних ділянок, НГО яких не проведена: к. 8 або к. 9 х к. 11 х к. 12 : 100

14 — 16

Пільга

У цих графах суб’єкти господарювання зазначають інформацію про отримані пільги відповідно до законодавства та/або рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Заповнюють ці графи тільки щодо тих земділянок, для яких установили пільги, а саме:

• у колонці 14 зазначають код пільги. Беруть його з Довідника пільг № 91/1;

• у колонці 15 зазначають розмір пільги, тобто площу (у га або м2) земельної ділянки, яка звільняється від оподаткування, або %, або іншим чином залежно від того, як установлена конкретна пільга. На розрахунок суми податку до сплати ця графа сама собою не впливає і зазначається, швидше, довідково;

• у колонці 16 зазначають суму пільги (фактично — сума податку), яка припадає на площу ділянки, у межах якої встановлено пільгу.

На суму пільги зменшується показник річної суми податку за відповідною земельною ділянкою, щодо якої надана пільга. Якщо пільга стосується всієї земельної ділянки, то значення колонки 16 дорівнює значенню колонки 13

17

Річна сума земельного податку (до сплати)

Відображають розраховану суму податку, яка має бути сплачена до бюджету. Розраховують як різницю колонки 13 і колонки 16.

Розмір податку, зазначений у цій графі, щодо всіх земділянок, які відображені в розд. I декларації, переносите до розд. III ряд. 3 колонки 3 і розподіляєте її за місяцями

ІІІ. Розрахунок податкового зобов’язання

3

Річна сума

У цьому рядку відображають:

• у колонці 3 — узагальнюючі дані щодо нарахованого земельного податку за рік за всі наявні на відповідній території землі (за одним кодом КОАТУУ), які розраховані в розд. I цієї декларації;

Якщо ви звітуєте щомісячно, то в цій колонці відображають суму податкового зобов’язання із земельного податку за звітний (податковий) місяць (за який подаєте декларацію);

• у колонках 4 і 15 — загальну суму земельного податку, яка відображена в колонці 3 цього рядка, розподіляють у розрізі місяців. Так відбувається, якщо ви звітуєте раз на рік. У разі коли суб’єкт господарювання обрав варіант зі щомісячною звітністю, то розмір податку, який відображений у колонці 3 цього рядка за відповідний місяць, переносите в ту колонку, яка відповідає назві місяця, за який подається місячна декларація

До відома: у розд. III декларації 9 рядків. Але всі вони (крім ряд. 3) при звітності на рік наперед або за місяць не заповнюються. Річ у тому, що вони призначені для заповнення тільки в одному випадку — у разі виправлення помилок, допущених у попередніх деклараціях.

Також для того щоб вам було простіше визначити, який код пільги із земельного податку має установа, наведемо витяг із Довідника № 91/1 в табл. 3.

Таблиця 3

Код пільги згідно з Довідником

Найменування податкової пільги та підстава для її застосування

Пільги з плати за землю

18010511

Звільняються від сплати земельного податку заклади культури, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010550

Звільняються від сплати земельного податку заклади науки (крім національних та державних дендрологічних парків), які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010551

Звільняються від сплати земельного податку заклади освіти, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010552

Звільняються від сплати земельного податку заклади охорони здоров’я, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010553

Звільняються від сплати земельного податку заклади соціального захисту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010554

Звільняються від сплати земельного податку заклади фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010579

Звільняються від сплати земельного податку дошкільні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010580

Звільняються від сплати земельного податку загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування (п.п. 282.1.4 ПКУ)

18010587

Звільняються державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (п.п. 282.1.5 ПКУ)

18010588

Звільняються державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивні школи і спортивні споруди всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, за земельні ділянки, на яких розміщені їх спортивні споруди

Нормативні документи та скорочення

ПКУПодатковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Довідник пільг № 91/1 — Довідник № 91/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, станом на 01.01.2019 р.

ЗІР — Загальнодоступний інформаційно-довідниковий ресурс.