08.07.2019

Відпустка усиновлювачу: розглядаємо законодавчі зміни

Коментар редакції

Відпустка усиновлювачу: розглядаємо законодавчі зміни

Працівники, які усиновили дитину, мають право на оплачувану відпустку. Це передбачено КЗпП та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Однак тривалий час положення цих двох нормативних актів не були узгоджені між собою та із нормами Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ). Це виправив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» від 30.05.2019 р. № 2728-VIII (далі — Закон № 2728). Що ж саме змінилось? Давайте розбиратись.

Почнемо із Закону про відпустки.

Головна зміна: виключено ч. 2 ст. 17 цього Закону. У цій нормі йшлося про надання особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, відпустки з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей). Аналог відпустки по вагітності та пологам. Пояснимо, чому цю норму виключили.

Відповідно до ч. 1 ст. 209 СКУ дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати з таких закладів батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

Такий термін надається службам у справах дітей для проведення роботи з батьками та родичами щодо повернення дитини в біологічну родину.

Виходило, що норми Закону про відпустки суперечили вимогам СКУ в частині усиновлення новонароджених дітей віком до двох місяців. Тож норму виключили — відпустка «у зв’язку з вагітністю та пологами» усиновлювачам не надається. Але це не означає, що після внесених поправок усиновлювачі малюків не мають права на відпустку. Адже одночасно із попередньою поправкою відкоригували і ст. 181 Закону про відпустки. Так, виключено згадку про те, що відпустка у зв’язку із усиновленням надається при усиновленні дитини старше 3 років.

Таким чином, згідно із оновленою нормою на відпустку у зв’язку з усиновленням новоспечені батьки мають право при усиновленні дитини будь-якого віку. Тож усиновлювачі малюків віком від 2 місяців, як і раніше, мають право на відпустку, але тепер на підставі ст. 181 Закону про відпустки.

Ще одна поправка — косметична. У ст. 181 Закону про відпустки уточнили, що відпустка у зв’язку з усиновленням надається після набрання законної сили рішенням суду (а не будь-яким іншим рішенням). Ця поправка додала чіткості в законодавчу норму.

Тепер щодо змін у КЗпП.

Нарешті норми ст. 182 КЗпП привели у відповідність із положеннями ст. 181 Закону про відпустки. Тож тепер і КЗпП у питанні надання відпустки усиновлювачам відповідає принципу гендерної рівності: відпустку у зв’язку з усиновленням можуть отримати не лише жінки, а «працівники», тобто і чоловіки (батьки) — усиновлювачі.

Крім того, працівники, які усиновили дитину, мають право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Це передбачено ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки та ч. 3 ст. 182 КЗпП.

Закон № 2728 набрав чинності 21.06.2019 р. Тож із цієї дати у разі звернення працівника-усиновлювача для отримання відпустки слід керуватися оновленими законодавчими нормами.

А на які відпустки має право усиновлювач — дізнаєтесь із нашого матеріалу «Чужих дітей не буває»: надаємо відпустки усиновлювачу» цього номеру.

Катерина ЖИЛЕНКО, економіст-аналітик