24.06.2019

Щодо підписання документа з проставлянням косої риски перед найменуванням посади або за прийменником «за»

Лист від 18.04.2019 р. № 8/34.4/924-19 (витяг)

<…> Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло лист <…> щодо підписання документа (зокрема, з питань місцевого самоврядування) з проставленням косої риски перед найменуванням посади (або за прийменником «за») та в межах компетенції повідомляє.

Наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 р. № 55 затверджено національний стандарт ДСТУ 4163-2003 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів» (далі — ДСТУ 4163-2003).

Відповідно до пункту 1.1 ДСТУ 4163-2003 цей стандарт поширюється на організаційно-розпорядчі документи — постанови, розпорядження, накази, положення, рішення, протоколи, акти, листи тощо, створювані в результаті діяльності: органів державної влади України, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та їх об’єднань усіх форм власності.

Згідно з пунктом 5.23 ДСТУ 4163-2003 підпис складається з назви посади особи, яка підписує документ (повної, якщо документ надруковано не на бланку, скороченої — на документі, надрукованому на бланку), особистого підпису, ініціалу(-ів) і прізвища.

У разі відсутності посадової особи, підпис якої зазначено в документі, документ підписує особа, яка виконує її обов’язки, або її заступник. У цьому випадку обов’язково зазначають посаду і прізвище особи, яка підписала документ (виправлення вносять рукописним або машинописним способом), наприклад: «Виконувач обов’язків», «Заступник».

Підписувати документ із прийменником «за» або ставити правобіжну похилу риску перед назвою посади не дозволено.

<…>

Генеральний директор С. Шаршов