28.10.2019

Щодо відображення в бухобліку коштів, відшкодованих за договором страхування за втрачені товарно-матеріальні цінності

Лист від 31.07.2019 р. № 35120-14-5/19610

Міністерство фінансів України розглянуло лист Державної казначейської служби України <…> щодо порядку зарахування та відображення в бухгалтерському обліку коштів, відшкодованих за договором страхування за втрачені товарно-матеріальні цінності внаслідок пожежі, яка сталась у квітні 2019 року <…>, та повідомляє.

Відповідно до пункту 10 Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 р. № 116, із сум, стягнутих відповідно до цього Порядку, здійснюється відшкодування збитків, завданих підприємству, установі і організації з урахуванням фактичних витрат підприємства на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартості робіт з їх відновлення. Залишок коштів перераховується до державного бюджету.

Для зарахування у дохід держави залишку зазначених коштів пропонуємо використати код класифікації доходів бюджету 24060300 «Інші надходження», який відповідно до статті 29 Бюджетного кодексу України є джерелом формування загального фонду державного бюджету.

Відображення в бухгалтерському обліку надходження коштів, відшкодованих по договору страхування за втрачені товарно-матеріальні цінності, може здійснюватися відповідно до пункту 1.29 Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2015 р. № 1219.

Разом з тим суб’єкти державного сектору у разі потреби можуть застосовувати кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями, що не передбачена Типовою кореспонденцією субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами із збереженням єдиних методологічних засад, визначених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в державному секторі та іншими нормативно-правовими актами з бухгалтерського обліку в державному секторі, яка визначається у розпорядчому документі про облікову політику.

В. о. державного секретаря О. Богачова