24.02.2020

Підвищення окладів педпрацівникам гімназій та ліцеїв: роз’яснює МОН

У листі від 21.12.2019 р. № 1/13-634 фахівці МОН надали роз’яснення щодо правомірності встановлення підвищення окладу у розмірі 10 % педагогічним працівникам гімназій та ліцеїв за тип закладу, у якому вони працюють.

Але перш ніж до них перейти, пояснимо, у чому полягає суть даного питання.

Річ у тім, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) засновники закладів освіти протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом (до 28.09.2022 р.) мають привести установчі документи закладів освіти у відповідність до цього Закону. Зокрема, загальноосвітні навчальні заклади ІІ та ІІІ ступенів мають бути реорганізовані, відповідно, в гімназії та ліцеї.

Водночас чинною залишається норма, визначена п.п. «б» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15 квітня 1993 року № 102, згідно з якою посадові оклади (ставки зарплати) педагогічних працівників гімназій та ліцеїв підвищуються на 10 %. Нагадаємо: перелік посад педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Крім того, Прикінцевими та перехідними положеннями Закону про освіту передбачено, що після набрання чинності цим Законом розмір заробітної плати педагогічних працівників не може зменшитися, якщо ці працівники продовжують обіймати відповідні посади, виконувати відповідні обов’язки та зберігають відповідну кваліфікаційну категорію.

Отже, цілком логічно постає запитання з приводу правомірності встановлення підвищення посадового окладу педпрацівникам гімназій та ліцеїв за тип закладу, у якому вони працюють.

Педагогів яких саме закладів стосується вищезазначене підвищення: закладів, які реорганізовані в гімназії та ліцеї на виконання норм Закону про освіту, чи тих, що створені як гімназія, ліцей до 28.09.2017 р.?

У листі, що коментується, фахівці МОН зазначають, що на 10% мають підвищуватись посадові оклади педагогічних працівників гімназій та ліцеїв, які були створені до введення в дію Закону про освіту (до 28.09.2017 р.) і продовжують свою діяльність за програмами гімназій, ліцеїв.

У свою чергу, педпрацівники закладів середньої освіти, які реорганізовані в гімназії та ліцеї із загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до Закону про освіту (після 28.09.2017 р.), не мають права на підвищення посадових окладів (ставки зарплати) за тип закладу.

Також фахівці МОН зазначають, що протягом 2020 року продовжує діяти постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22 (далі — постанова № 22), яка встановлює підвищення посадових окладів на 10 % для педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Зауважимо, що згідно зі ст. 1032 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників, зокрема, ліцеїв та гімназій. При цьому педагоги цих закладів мають право на підвищення посадового окладу згідно з постановою № 22, незалежно від дати створення закладу освіти, в якому вони працюють.