27.01.2020

Мінекономіки закликає замовників використовувати Prozorro Market

Навесні, а саме з 19.04.2020 р., буде введено в дію нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі» від 19.09.2019 р. № 114-IX (далі — Закон).

Отже, саме з цього моменту замовники почнуть здійснювати закупівлі за правилами, визначеними цим Законом.

Наприклад, Закон дає змогу замовникам здійснювати допорогові закупівлі через електронні каталоги.

Що таке електронний каталог та як з ним працювати?

Так, електронний каталог — це систематизована база актуальних пропозицій, що формується та супроводжується централізованою закупівельною організацією в електронній системі закупівель та використовується замовником з метою відбору постачальника товару (товарів), вартість якого (яких) є меншою за 50 тис. грн.

Отже, через електронні каталоги Prozorro Market замовник може здійснювати закупівлі на суму до 200 тис. грн. (замовники-монополісти — до 1 млн грн).

За своїм функціоналом Prozorro Market подібний до звичайного онлайн-магазину. Це систематизована база актуальних пропозицій від постачальників, яку формує та супроводжує центральна закупівельна організація.

Які переваги має Prozorro Market для замовників?

Перша перевага Prozorro Market — швидкість та простота.

Для замовлення не потрібно оголошувати процедуру, чекати на аукціон та проводити кваліфікацію постачальників. Усе це за них здійснюють адміністратори каталогу — центральна закупівельна організація.

Наразі адміністраторами Prozorro Market є дві централізовані закупівельні організації:

• ДП «Медичні закупівлі України» — займається закупівлями медичних засобів;

• ДУ «Професійні закупівлі» — займається закупівлями всіх інших товарів, крім медичних.

За принципом роботи Prozorro Market нагадує звичайний інтернет-магазин: обрав — поклав у кошик — підписав договір — і товар на руках, але працює він тільки для бюджетних установ.

Друга перевага Prozorro Market — замовник отримує товар оперативно — стандартний строк 7 календарних днів з моменту оформлення замовлення. Тож для закупівель товарів широкого вжитку це більш швидка та зручна альтернатива допороговим закупівлям у системі Prozorro.

Для порівняння: на підготовку, проведення, укладання договору та отримання товару за допороговою закупівлею замовник витрачає від 13 до 17 робочих днів, натомість закупівля через Prozorro Market складає до 7 робочих днів.

До того ж каталоги товарів адміністратори формують із дотриманням принципів прозорості та вимог законодавства, тобто відповідно до вимог Закону. Після закупівлі система автоматично формує звіт про укладений договір.

З огляду на це, Мінекономіки інформує замовників про можливість та доцільність використання Prozorro Market уже зараз, а не чекати квітня місяця, коли буле введено в дію Закон.

Мінекономіки надіслало лист від 08.01.2020 р. № 3305-04/706-06 головам облдержадміністрацій, міських та обласних рад, у якому просить довести до відома підпорядкованих підприємств, установ та організацій зазначену інформацію та рекомендації щодо використання електронних каталогів Prozorro Market для допорогових закупівель.