15.06.2020

Підвищення окладів в ОМС: чекаємо опублікування постанови

Постановою від 03.06.2020 р. № 441 Кабмін підвищив оклади посадових осіб та службовців ОМС (у новій редакції викладені додатки 48 — 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268).

Згідно із ч. 1 ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 р. № 794-VI постанови КМУ, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування.

Офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється офіційне оприлюднення актів Кабміну, є «Офіційний вісник України» та «Урядовий кур’єр». На момент підготовки цього номеру постанову № 441 не опубліковано. Нагадаємо, що на це в урядовців є 15 днів, адже згідно з Указом Президента України від 10.06.97 р. № 503/97 акти КМУ підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях не пізніше ніж у 15-денний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання.

Тож чекаємо на офіційне опублікування постанови № 441. Як тільки це відбудеться, ми обов’язково детально розповімо про всі зміни на сторінках нашого журналу.

ФСС щодо коректного внесення даних листків непрацездатності до заяви-розрахунку

На сайті ФСС (www.fssu.gov.ua) повідомляється, що при оформленні заяви-розрахунку, за якою ФСС фінансує лікарняні, роботодавці мають вказувати ті листки непрацездатності, на підставі яких необхідно здійснити виплату матеріального забезпечення.

Включення до заяви-розрахунку лише первинного лікарняного листка без зазначення листків непрацездатності, які були видані як продовження первинного та за якими призначено допомогу від Фонду, є порушенням порядку використання страхових коштів.

Допомога по тимчасовій непрацездатності призначається на підставі лікарняного листка та фінансується ФСС після отримання від страхувальника (роботодавця) відповідної заяви-розрахунку.

При цьому кожен листок непрацездатності вважається окремою підставою для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від того, є він первинним чи виданим як продовження первинного.

Отже, під час оформлення заяви-розрахунку страхувальник має вносити дані за кожним із листків непрацездатності застрахованої особи, які підтверджують страховий випадок, в окремі рядки.

Подання до Фонду заяви-розрахунку, в якій зазначено одним записом дані про серію та номер первинного листка непрацездатності застрахованої особи, а кількість днів тимчасової непрацездатності, що підлягали оплаті, та сума матеріального забезпечення — за весь період непрацездатності застрахованої особи (згідно з первинним листком непрацездатності та відповідно до листків непрацездатності, які були видані як продовження первинного), є порушенням порядку використання страхових коштів.

Суми страхових коштів, які отримані та використані страхувальником на підставі таких даних заяви-розрахунку, вважаються неправомірно витраченими та підлягають поверненню до Фонду із застосуванням фінансових санкцій.

Чи правомірне введення посади «соціальний менеджер»?

На це запитання відповіли фахівці Управління Держпраці у Рівненській області (rv.dsp.gov.ua).

Так, записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій (абз. 3 п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників).

До працівників, що здійснюють соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, належать соціальний менеджер, фахівець із соціальної роботи, соціальний працівник. Їх повноваження визначені в ст. 18 Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» від 21.06.2001 р. № 2558-III.

Кваліфікаційні вимоги до соціальних менеджерів, фахівців із соціальної роботи, соціальних працівників визначаються Мінсоцполітики. Наразі кваліфікаційні вимоги затверджені лише для соціального працівника — п. 31 та фахівця із соціальної роботи — п. 35 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 р. № 518. На цей час посаду «соціальний менеджер» у Класифікаторі професій ДК 003:2010 не передбачено. Тому застосовувати її у кадровій документації не можна.

Разом із тим у Класифікаторі професій передбачена широка номенклатура різних професійних назв робіт для працівників у соціальній сфері, що дає можливість підібрати найбільш прийнятну назву для працівників практично всіх вузьких спеціалізацій у зазначеній сфері.

«Приват24» запустив сервіс відстежування та сплати штрафів ПДР

ПриватБанк додав у «Приват24» новий функціонал пошуку і сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху, в тому числі оформлених системою відеофіксації порушень, яка працює в Україні з 1 червня 2020 року.

«Штрафний» сервіс доступний всім клієнтам банку в новій вебверсії «Приват24» (next.privat24.ua) та мобільному банку Privat24 для Android і iOs.

Для отримання інформації про несплачені штрафи потрібно перейти в розділ «Платежі» — «Штрафи за порушення ПДР». У мобільній версії для iOS штрафи можна знайти в розділі «Платежі» через пошук одержувача «Штрафи за порушення ПДР».

«Приват24» автоматично «підтягне» інформацію з бази даних МВС за номером ІПН клієнта банку. Також отримати інформацію про несплачені штрафи можна за номером постанови про накладення штрафу.

Сплатити штраф в один клік можна за допомогою будь-якої карти, прив’язаної до «Приват24».