22.06.2020

Щодо виплати допомоги для оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовим особам місцевого самоврядування

Лист від 06.04.2020 р. № 3511-06/22904-09

Мінекономіки розглянуло <…> звернення <…> і повідомляє наступне.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (зі змінами) (далі — Закон) посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

При цьому згідно з підпунктом 3 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» керівникам органів місцевого самоврядування надано право у межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Зауважуємо, що це одна й та сама допомога, виплата якої у розмірі посадового окладу є обов’язковою (гарантованою Законом). Разом з тим за наявності коштів ця допомога може бути виплачена у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Одночасно зазначаємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Заступник Міністра Ю. Свириденко