02.03.2020

Карантин у ЗДО: як оплатити працю вихователів

У закладі дошкільної освіти тимчасово припинено навчальний процес через підвищений ризик захворюваності на грип. Під час карантину вихователі ходять на роботу. Як оплатити їх працю? Чи потрібно відправляти працівників у відпустки?

На період карантину можуть змінюватися режими роботи закладів освіти та вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх діяльності. Коли у дитячому садочку вводиться карантин, вихователі та інші працівники зазвичай залишаються на роботі. У зв’язку з цим керівники закладів дошкільної освіти (далі — ЗДО) досить часто у таких випадках намагаються відправити працівників у відпустку.

Примусово відправляти працівників у відпустки без збереження зарплати під час карантину заборонено. Так, у листі від 02.11.2009 р. № 1/9-758 фахівці МОН зазначили, що не можна примусово відправляти працівників усіх типів закладів освіти у неоплачувану відпустку, а щорічну відпустку або її частину надавати тільки за їх бажанням.

Отже, якщо вихователі та інші працівники ЗДО на час карантину добровільно не побажали піти у відпустку, то вони повинні працювати.

Це підтверджують норми Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки.

Згідно з п.п. 5.2.1 Галузевої угоди періоди, протягом яких у закладах освіти не здійснюється навчальний процес у зв’язку з санітарно-епідеміологічними, кліматичними або іншими, незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних та інших працівників. При цьому для залучення педагогічних працівників до роботи під час карантину потрібен наказ завідувача ЗДО, а подробиці організації такої роботи мають бути прописані в колективному договорі та/або правилах внутрішнього трудового розпорядку.

А як же оплачувати таку роботу? У п.п. 8.3.3 Галузевої угоди рекомендується оплату праці педагогічних працівників закладів освіти у таких випадках проводити з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинних нормативно-правових актів.

Так, згідно з п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102, якщо з незалежних від вчителя (викладача) причин заняття не проводяться, такий час оплачується з розрахунку зарплати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. Якщо ж такої роботи немає, то час простою оплачується в розмірах, установлених КЗпП, тобто з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (ст. 113 КЗпП).

У свою чергу, відповідно до п.п. 8.3.3 Галузевої угоди оплата простою педагогічним працівникам здійснюється в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу). Враховуйте, що згідно з п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та є обов’язковими для включення до колективних договорів.

Також майте на увазі, що відвідування вихователями ЗДО під час карантину повинно бути підтверджене Табелем обліку використання робочого часу, типова форма якого (П-5) затверджена наказом Держстату від 05.12.2008 р. № 489.

При цьому дні, протягом яких працівники не працювали, відображаються відповідними умовними (буквеними та цифровими) позначками, що передбачені у формі Табеля.