14.09.2020

Утворення ОТГ: як звільнити головного бухгалтера?

У сільській раді головний бухгалтер є посадовою особою ОМС. За якою статтею КЗпП його слід звільнити після обов’язкового об’єднання територіальних громад у жовтні 2020 року? В якому розмірі повинні виплатити вихідну допомогу при звільненні?

Відповідно до ст. 14 Закону № 24931 до сьомої категорії посад відноситься посада головного бухгалтера виконавчого органу сільської, селищної, міської (міста районного значення) ради, яка не є виборною.

1 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

На підставі ч. 2 ст. 83 Закону № 1572 з метою забезпечення трудових прав працівників сільської ради головний бухгалтер відповідно до п. 1 ст. 40 та ст. 492 КЗпП має бути попереджений про наступне вивільнення у зв’язку із реорганізацією сільської ради.

2 Закон. України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII.

Важливо зазначити, що якщо у розпорядженні голови об’єднаної територіальної громади (ОТГ) про попередження працівників рад, що приєдналися до ОТГ, про наступне вивільнення буде зазначено конкретну дату фактичного вивільнення і в цей день працівника не буде звільнено з роботи — попередження втратить свою силу і для подальшого звільнення працівника з цих самих підстав процедуру попередження доведеться починати з початку.

Саме тому у розпорядженні про наступне вивільнення краще не зазначати дату фактичного вивільнення попереджених працівників, а вказати таке формулювання: «фактичне вивільнення працівників здійснити шляхом видання окремого розпорядження не раніше ніж через 2 місяці з дня цього попередження».

Отже, звільнення головного бухгалтера сільради відбувається у цьому випадку з причини змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Умови надання та розмір вихідної допомоги в разі припинення трудового договору з головним бухгалтером сільради із зазначених вище причин визначено ст. 44 КЗпП.

Відповідно до зазначеної норми сума вихідної допомоги становить не менше одного середньомісячного заробітку працівника.