21.09.2020

Інструктор з фізкультури ЗПО: який тарифний розряд установити?

До нашого закладу позашкільної освіти на посаду інструктора з фізкультури приймається працівник, який має повну вищу фахову освіту та досвід роботи на зазначеній посаді більше 7 років. На попередньому місці роботи у 2019 році за рішенням атестаційної комісії йому було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії». Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? Чи можна у майбутньому підвищити його тарифний розряд, і якщо так, то за яких умов?

Інструктор з фізкультури = педагог

Перш за все зазначимо, що правомірність уведення посади інструктора з фізкультури до штату закладів позашкільної освіти (ЗПО) підтверджується Типовими штатними нормативами № 12301. Так, посада інструктора з фізкультури вводиться до штату оздоровчих закладів для дітей та молоді, дитячо-юнацьких таборів (містечок, комплексів): оздоровчих, заміських, профільних, праці та відпочинку, санаторного типу, з денним перебуванням.

1 Типові штатні нормативи позашкільних навчальних закладів, затверджені наказом МОНмолодьспорту від 31.10.2012 р. № 1230.

Враховуйте, що посада «інструктор з фізкультури» є педагогічною. Це передбачено Переліком № 9632.

2 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

ВАЖЛИВО!

Посада інструктора з фізкультури належить до педагогічної.

А тому при вирішенні питання встановлення тарифного розряду інструктору з фізкультури ЗПО слід керуватись нормами наказу № 5573 та Інструкції № 1024.

3 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

4 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Так, схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників ЗПО затверджена додатком 8 до наказу № 557. Але, якщо уважно переглянути зміст цього додатка, то стає зрозумілим, що посади інструктора з фізкультури він не містить. Натомість зазначеним додатком передбачено встановлення тарифних розрядів керівникам гуртків, секцій, студій, культорганізатором, екскурсоводам, інструкторам з туризму, акомпаніаторам тощо.

Натомість додаток 9 до наказу № 557 містить, серед інших, посаду інструктора з фізкультури. Зокрема, він передбачає, що музичним керівникам, художнім керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, встановлюється 9 — 12-й тарифний розряд за ЄТС залежно від кваліфікаційної категорії.

Але річ у тому, що додатком 9 установлюються тарифні розряди педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти. Отже, як бути в ситуації, що склалося? Як установити тарифний розряд інструктору з фізкультури ЗПО? Відповідь — далі.

Нормативна особливість для ЗПО

Відповідно до п.п. 4 п. 11 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, художнім керівникам поширюються на всі типи навчальних закладів.

Зауважимо, що Інструкція № 102 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.

А це означає, що вищенаведений пункт є чинним і на сьогодні.

Отже, при встановленні тарифного розряду інструктору з фізкультури ЗПО слід дотримуватись норм додатка 9 до наказу № 557. Зокрема, працівнику, який пройшов атестацію і має кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії», встановлюється 11-й тарифний розряд за ЄТС.

УВАГА!

Тарифні розряди встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог (примітка до додатка 9 до наказу № 557).

Також враховуйте, що відповідно до п. 3.27 Типового положення № 9305 за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

5 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

Враховуємо підвищення окладів на 10 %

Нагадаємо, що з 01.09.2019 р. згідно з постановою № 6956 на 10 % були підвищені посадові оклади педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів. Зазначене підвищення стосується й педпрацівників ЗПО.

6 Постанова КМУ «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 22» від 10.07.2019 р. № 695.

Тому при визначенні окладу інструктору з фізкультури ЗПО слід враховувати 10-відсоткове підвищення.

А це означає, що на сьогодні, з урахуванням вересневого підвищення окладів за ЄТС, посадовий оклад зазначеного працівника становить:

4383 грн х 10 % + 4383 грн = 4821,30 грн,

де 4383 — оклад, установлений з 01.09.2020 р. постановою № 7507 для 11-го тарифного розряду за ЄТС.

7 Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів, організацій бюджетної сфери» від 26.08.2020 р. № 750.

У постанові № 695 не зазначено про необхідність округлення окладів після їх збільшення на 10 %. Тому посадовий оклад визначається у гривнях з копійками.

Коли можна підвищити тарифний розряд

З метою підвищення кваліфікаційної категорії, а відповідно й тарифного розряду, працівник може написати заяву на проведення позачергової атестації у порядку, передбаченому Типовим положенням № 930.

Така атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніше як через два роки після присвоєння попередньої (абз. 2 п. 1.9 Типового положення). Порядок подання документів та строки проведення позачергової атестації наведено у розділі «III. Організація та строки проведення атестації» Типового положення № 930.

ВАЖЛИВО!

Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) педагогічного працівника провадиться за його заявою.

Згідно з п. 3.1 Типового положення № 930 заяви педагогічних працівників про позачергову атестацію, як і списки педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації, сформовані керівниками навчальних закладів, подаються до атестаційних комісій до 10 жовтня.

У свою чергу, п. 3.2 Типового положення № 930 передбачено, що до 20 жовтня атестаційна комісія затверджує списки педагогічних працівників, які атестуються, графік роботи атестаційної комісії.

Відповідно до п. 3.3 Типового положення № 930 педагогічну діяльність осіб, які атестуються, вивчає атестаційна комісія відповідно до затвердженого графіка роботи до 15 березня.

Процедура атестації педагогічного працівника, незалежно від того, чергова чи позачергова, триває протягом року з жовтня по квітень, а присвоєння кваліфікаційної категорії педагогічному працівнику атестаційною комісією є підсумком процедури атестації.

Але це загальні правила проведення атестації. Слід враховувати, що на сьогодні в умовах карантину в атестаційних комісій немає змоги своєчасно і повноцінно здійснювати свою роботу.

З початком карантину навесні 2020 року МОН рекомендувало атестаційним комісіям усіх рівнів прийняти рішення про перенесення своїх засідань на період після карантину або у разі змоги проводити їх онлайн (див. лист МОН від 27.03.2020 р. № 1/9-179).

Міністерство вказало на необхідність перенести строки атестації у випадку, якщо атестаційна комісія не може прийняти рішення на користь педагогічного працівника через його відсутність чи відсутність його представника або через їх неможливість підключитися в режимі онлайн до відповідного засідання атестаційної комісії.

При цьому за педагогічними працівниками у випадку перенесення їх атестації зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія до проведення атестації у встановленому законодавством порядку.