19.04.2021

Електронні лікарняні: чи запрацюють із 1 травня?

Електронні лікарняні листи вже зовсім поруч. Кабмін активно працює над цим. Черговий крок — оновлення Порядку № 3281. Його оновили постановою КМУ від 31.03.2021 р. № 323. Цей документ уже діє з 09.04.2021 р. Проте застосовувати його розпочнемо лише з 1 травня цього року.

1 Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 328.

Фактично Кабмін переписав зазначений Порядок від а до я. Хоча, по суті, більшість моментів не змінилась. То що ж нового?

Передусім нарешті осучаснили основу основ — визначення лікарняного листа. Отже, листок непрацездатності — це електронний документ, який:

• сформований (виданий) програмними засобами Реєстру лікарняних на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини;

• зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності у Реєстрі лікарняних.

Він є підставою для: звільнення від роботи; оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності; призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Чи означає це, що з 1 травня е-лікарняні запрацюють на повну силу? Хотілося б, але це не точно. Підставою для видання лікарняного листа є медичний висновок. Тому потрібно ще дочекатись появи Порядку формування та видачі медичних висновків. А він поки що лише в проєкті2. Останній передбачає, що медвисновки потраплятимуть до «свого» Реєстру також з 1 травня 2021 року. Але за наявності відповідної технічної можливості. Про таку можливість усі дізнаються із відповідного повідомлення на сайті електронної системи охорони здоров’я (ehealth.gov.ua). А поки листки непрацездатності оформлюють за старими правилами.

2 spo.fpsu.org.ua/na-obgovorenni-v-spo/7225-proekt-nakazu-deyaki-pitannya-formuvannya-ta-vidachi-medichnikh-visnovkiv-pro-timchasovu-nepratsezdatnist

Ще кілька слів про Реєстр лікарняних. Інформація до нього надходитиме з електронної системи охорони здоров’я, від ФСС, страхувальника, органів опіки та піклування і централізованого банку даних з проблем інвалідності.

По суті, цей Реєстр складається із записів про тимчасову непрацездатність. Такі записи містять чимало інформації. Зокрема, про тимчасово непрацездатну особу і пацієнта (коли ці особи не одна й та ж людина, наприклад, при догляді за дитиною), випадок непрацездатності (причину, період тощо), особу, яка сформувала медвисновок, та заклад охорони здоров’я.

Зауважимо: Кабмін прибрав дозвіл на самодіяльність застрахованої особи щодо визначення кінцевої дати періоду непрацездатності. Раніше це можна було зробити, подавши до Реєстру лікарняних звернення (повідомлення, заяви) про відновлення працездатності.

Інформація з Реєстру лікарняних, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надається тільки:

• особі, якої стосуються ці відомості;

• її страхувальнику — за період перебування особи у трудових відносинах із ним;

• особі, яка засвідчила тимчасову непрацездатність.

Водночас деяку інформацію буде оприлюднено, хоча й інкогніто (знеособлено). Переглянути її можна буде без електронної ідентифікації користувача на порталі послуг ПФУ. Йдеться, зокрема, про такі дані, як:

• кількість, причини, середня тривалість зареєстрованих листків непрацездатності за місяць, квартал, рік, за адміністративно-територіальними одиницями, закладами охорони здоров’я, особами, що засвідчили тимчасову непрацездатність;

• кількість днів тимчасової непрацездатності за місяць, квартал, рік, за адміністративно-територіальними одиницями, страхувальниками;

• суми допомоги, що виплачені на підставі листків непрацездатності, за місяць, квартал, рік, за страхувальниками.

Редакція