09.08.2021

Інклюзивна освіта в ЗДО: апгрейд від Кабміну

Уряд своєю постановою від 28.07.2021 р. № 769 вніс зміни до Порядку № 5301. Вони спрямовані на індивідуалізацію освітнього процесу в ЗДО2 для дітей з особливими освітніми потребами. Ці новації запрацюють з 01.01.2022 р.

1 Порядок організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти, затверджений постановою КМУ від 10.04.2019 р. № 530.

2 ЗДО — заклад дошкільної освіти.

Серед іншого, запровадять п’ять рівнів підтримки дітей: від труднощів І ступеня прояву (підтримку першого рівня визначають та надають у ЗДО) до труднощів V ступеня прояву (підтримку п’ятого рівня визначають фахівці інклюзивно-ресурсного центру). Як і раніше, кількість дітей в інклюзивних групах має становити не більше трьох осіб. Проте з 2022 року її визначатимуть згідно з рівнем підтримки:

• діти, які потребують четвертого чи п’ятого рівня підтримки, — не більше однієї дитини на групу;

• діти, які потребують третього рівня підтримки, — не більше двох дітей;

• діти, які потребують другого рівня підтримки, — не більше трьох дітей.

Дошкільнятам, в яких виявлені незначні труднощі під час навчання, за рішенням ЗДО та заявою батьків можуть надавати підтримку першого рівня. У цьому разі про інклюзивну групу не йдеться.

Незмінною лишилася норма й щодо введення посади асистента вихователя у разі утворення інклюзивної групи: один асистент на одну групу.

Важливо: введення посади асистента вихователя та «інклюзивної» доплати передбачено для другого — п’ятого рівнів підтримки. Нагадаємо: педпрацівники та помічники вихователя ЗДО мають право на доплату за години роботи в інклюзивній групі. Її граничний розмір — 20 % посадового окладу.