01.02.2021

Додаткова відпустка для працівника на 0,75 ставки

Чи має право працівник, який працює на 0,75 штатної посади, право на додаткову відпустку за ненормований робочий день?

Згідно з п. 2 ст. 8 Закону про відпустки1 щорічна додаткова відпустка працівникам з ненормованим робочим днем надається тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

1 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до п. 1 Рекомендацій № 72 ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

2 Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7.

Ненормований робочий день в установах може застосовуватись для спеціалістів і робітників, праця яких не піддається точному обліку в часі (п. 5 Рекомендацій № 7).

Ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем. Однак, для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня, ненормований робочий день може застосовуватись.

Органи виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками можуть затверджувати орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем. Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором.

У додатку 1 до Галузевої Угоди3 затверджено Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міністерства освіти і науки України, яким може надаватись додаткова відпустка.

3 Галузева Угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, зареєстрована у Міністерстві соціальної політики України від 15.12.2016 р. за № 31 (з наступними змінами),

Цим Переліком не обмежено коло осіб, яким може надаватися додаткова відпустка за ненормований робочий день.

Також повідомляємо, що ст. 4 Закону про відпустки передбачено, що колективним договором, угодою можуть установлюватися інші види відпусток.