01.02.2021

Допомога у розмірі 10 пенсій вчителю МНВК: визначаємо умови виплати

Чи зараховується час роботи на посаді вчителя міжшкільного навчально-виробничого комбінату (МНВК) до спеціального стажу для отримання допомоги у розмірі 10 пенсій при виході на пенсію за віком?

Відповідно до п. 71 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування1 особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пп. «е» — «ж» ст. 55 Закону про пенсійне забезпечення2, і мають страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

2 Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Аналогічна норма передбачена у п. 5 Порядку № 11913. При цьому у п. 2 зазначеного Порядку встановлено, що до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форм власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пп. «е» і «ж» ст. 55 Закону про пенсійне забезпечення, що передбачені Переліком № 9094.

3 Порядок обчислення стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджений постановою КМУ від 23.11.2011 р. № 1191.

4 Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909.

Посада вчителя МНВК є у зазначеному Переліку, а час роботи на цій посаді зараховується до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років.

Тому для отримання грошової допомоги у розмірі десяти пенсій працівником, який раніше не отримував будь-яку пенсію та виходить на пенсію за віком із посади, передбаченої Переліком № 909, необхідно мати не менше 30 (35) років страхового стажу на посадах, визначених цим Переліком. До такого стажу зараховується час роботи на посаді вчителя МНВК.