17.05.2021

Новий Порядок забезпечення технічними засобами реабілітації

Цьогоріч у квітні Уряд цілком і повністю оновив Порядок № 3211.

Так, цей документ викладено у новій редакції згідно з постановою № 3622. Ці зміни спрямовані на удосконалення механізму забезпечення осіб з інвалідністю ТЗР3. Головний задум — зробити процедуру отримання таких засобів максимально простою і зручною.

1 Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, затверджений постановою КМУ від 05.04.2012 р. № 321.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321» від 14.04.2021 р. № 362.

3 ТЗР — технічні та інші засоби реабілітації.

З цією метою буде впроваджено Централізований банк даних з проблем інвалідності як складову Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Допоки ж діятиме електронний кабінет особи з інвалідністю.

Ключові новації, передбачені постановою № 362:

• обробку особових справ осіб з інвалідністю, прийняття рішень та підписання договорів здійснюватиме Фонд соцзахисту інвалідів та його територіальних відділень;

• відмова від паперового документообігу на користь електронного. В тому числі передбачено можливість укладення електронних договорів між відділеннями Фонду соцзахисту інвалідів і підприємствами;

• обов’язкові техобслуговування та ремонт крісел колісних кожні два роки після закінчення гарантійного строку експлуатації;

• та найголовніше — особи з інвалідністю зможуть обирати спосіб подання документів для забезпечення ТЗР. Зокрема, документи можна буде подати або до найближчого ЦНАПу, або до структурного підрозділу соцзахисту райдержадміністрації, або ж до виконкому відповідної місцевої ради. Ба більше, це можна буде зробити не виходячи з дому. Для цього слід скористатися електронним кабінетом особи з інвалідністю або Єдиним державним вебпорталом електронних послуг.

Нова редакція Порядку № 321 запрацює з 1 червня 2021 року.