17.05.2021

20-ОПП та бюджетні установи: шукаємо точки дотику

Для чого потрібна ф. № 20-ОПП?
Один із обов’язків платника податків — повідомляти контролюючі органи про об’єкти оподаткування. Про це говорить п. 63.3 ПКУ. На додаток до цієї норми слід також врахувати правила обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які проводять діяльність.

Ці правила прописано в розд. VIII Порядку № 15881.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Тож про які саме об’єкти оподаткування платники податків потрібно повідомляти ДПС? Як випливає з п. 8.2 Порядку № 1588, інформувати фіскалів слід про майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Зокрема, серед них:

об’єкти оподаткування. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору платник податку визначає згідно з відповідними розділами ПКУ;

об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Власне, до об’єктів оподаткування, про які слід повідомляти фіскалів належать усі види нерухомого та рухомого майна, а також земельні ділянки, свердловини тощо. Де можна переглянути перелік цих об’єктів? Його розміщено на сайті ДПС2.

2 Див. за посиланням: tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Водночас варто пам’ятати: відображати у ф. № 20-ОПП інформацію про ті об’єкти оподаткування, які платник уже зазначив у своїй податковій звітності, не потрібно.

З огляду на це, до ф. № 20-ОПП потрапляють лише об’єкти оподаткування, не охоплені податковою звітністю. Таким чином, підтверджується функція ф. № 20-ОПП — не дублювати податкову звітність, а надавати податківцям додаткову інформацію про майно платника.

Але як щодо бюджетних установ? Чи стосуються їх ці вимоги? І коли розпорядники бюджетних коштів можуть уникнути подання вищезгаданої форми? Із цими запитаннями редакція нашого журналу звернулася до ДПС. І от маємо відповіді, наведені у листі ДПС від 14.04.2021 р. № 8367/6/99-00-12-01-02-06 (ср. ). Далі про все по порядку.

1. Чи поширюються вимоги Порядку № 1588 на бюджетні установи?

Вимоги Порядку № 1588 поширюються на всіх платників податків — юридичних осіб, яких обліковують в Єдиному банку даних юридичних осіб. При цьому жодного платника податку не звільнено від подання цієї форми. Не є винятком і бюджетні установи. Тож установи та заклади, які є самостійними платниками податків, мають подавати ф. № 20-ОПП на загальних підставах.

Строк подання ф. № 20-ОПП — протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588). Тобто таку інформацію слід подавати не періодично, а в разі потреби. З’явився новий об’єкт оподаткування, змінилася їх кількість — подаємо, усе без змін — не подаємо.

Таким чином, за рік ф. № 20-ОПП може бути подано і 5 разів, і 15 разів.

При зміні інформації про об’єкти оподаткування строк подання ф. № 20-ОПП — той самий, що й у випадку створення чи відкриття об’єкта (п. 8.5 Порядку № 1588).

ВАЖЛИВО!

Форму № 20-ОПП подають до податкового органу за основним місцем обліку платника

2. Чи необхідно подавати ф. 20-ОПП у разі, якщо бюджетна установа передала в оренду нерухоме майно (частину приміщення)?

Так, необхідно. У повідомленні ф. № 20-ОПП слід зазначити інформацію про всі об’єкти оподаткування: не тільки власні, але й орендовані або передані в оренду.

При цьому у разі надання в оренду нерухомого майна (частини приміщення) обов’язок повідомити контролюючий орган стосується як орендодавця, так і орендаря. Це означає, що бюджетна установа — орендодавець та інша сторона договору оренди — орендар мають подати повідомлення ф. № 20-ОПП щодо частини приміщення, що перебуває у користуванні за договором оренди.

3. Чи необхідно подавати ф. 20-ОПП у разі, якщо рухоме майно (транспортний засіб) безоплатно передано іншій бюджетній установі на підставі рішення розпорядника бюджетних коштів?

Так, у разі зміни місцезнаходження об’єкта оподаткування платник податку подає повідомлення ф. № 20-ОПП. Такі вимоги передбачено в п. 8.5 Порядку № 1588.

При цьому якщо транспортний засіб, що перебуває на балансі бюджетної установи, безоплатно передають іншій бюджетній установі, повідомлення ф. № 20-ОПП подають обидві установи. Тобто установа, яка передає транспортний засіб, подає ф. № 20-ОПП з інформацією про закриття об’єкта оподаткування. У свою чергу, установа-отримувач — оновлену інформацію про відкриття об’єкта оподаткування.

Зауважте: підставою для подання повідомлення ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування є документи, що підтверджують виникнення права володіння, користування, розпорядження на такий об’єкт. Наприклад, рішення або розпорядження про передачу транспортного засобу іншій бюджетній установі.

4. Чи необхідно подавати ф. 20-ОПП у разі, якщо змінилися головний розпорядник бюджетних коштів та назва бюджетної установи?

Відповідь на це запитання залежить від того, чи пов’язані такі зміни з реорганізацією розпорядника коштів та зміною відомостей про існуючі об’єкти оподаткування.

Так, якщо зміна відомостей про юрособу пов’язана з реорганізацією, ліквідацією та створенням нової юридичної особи, ф. № 20-ОПП подаємо на загальних підставах.

Натомість не потрібно подавати ф. № 20-ОПП, якщо проведено держреєстрацію зміни відомостей про юридичну особу , але такі зміни:

• не призвели до реорганізації, ліквідації та створення нової юридичної особи;

• відсутні зміни відомостей про об’єкти оподаткування.

5. Чи застосовуються штрафні санкції до бюджетних установ за порушення вимог Порядку № 1588?

Платники податків без будь-яких винятків несуть відповідальність невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку.

Так, покарання за порушення порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах передбачено ст. 117 ПКУ. Зокрема, за порушення вимог цієї статті вперше стягують штраф — 1020 грн.

А ось за неусунення цих порушень або ті самі дії, вчинені вдруге за рік, «світить» уже подвійний штраф — 2040 грн.

Отже, якщо до сьогодні ваше ставлення до ф. № 20-ОПП було не надто серйозним, радимо його переглянути. Нехтувати ф. № 20-ОПП точно не варто.