22.11.2021

Тариф на тепло зріс: що робити зі старим договором?

На підставі рішення виконкому затверджено новий тариф на теплопостачання. У зв’язку з цим теплопостачальник підвищив тариф на тепло більш ніж на 30 %. Як нам бути зі старим прямим договором (сума — 175 тис. грн) та чи обов’язково його розривати? Чи можемо внести до нього зміни? Чи все ж таки необхідно розпочати спрощену закупівлю?

Пропонуємо декілька порад для вирішення цієї ситуації.

По-перше, договір, який ви раніше уклали з теплопостачальником, розривати не потрібно. Ви продовжуєте його виконувати, доки не вичерпаєте виділені бюджетні асигнування для оплати зобов’язань перед цим теплопостачальником.

По-друге, не варто вносити зміни до прямого договору, укладеного раніше. Чому? У результаті унесених змін кінцева вартість такого договору перевищить 200 тис. грн. Чим це може погрожувати? Цілком зрозуміло, що в цьому разі висока вірогідність потрапити до переліку кандидатів для проведення моніторингу Держаудитслужбою.

По-третє, не поспішайте розпочинати спрощену закупівлю. У вашому випадку йдеться про закупівлю у постачальника-монополіста. Відтак ви можете без жодного ризику укласти новий прямий договір з таким постачальником.

Поготів, для цього є законодавча підстава — п. 2 ч. 7 ст. 3 Закону № 922. Так, замовники можуть придбавати товари, роботи чи послуги вартістю від 50 до 200 тис. грн без проведення спрощеної закупівлі у разі, якщо вони можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з перелічених випадків. У вас — це відсутність конкуренції з технічних причин. Але застосовуючи цю підставу, не забудьте виконати вимогу, передбачену в абз. 4 п. 2 ч. 7 ст. 3 Закону № 922. А саме, замовник повинен документально підтвердити відсутність такої конкуренції. Як це правильно зробити?

Перевірте, чи є такий теплопостачальник монополістом. Для цього скористайтеся інформацією про монополістів, наведеною у зведеному переліку суб’єктів природних монополій. Такий перелік формує Антимонопольний комітет та розміщує та своєму вебсайті1. Також ці переліки можна знайти на сайті НКРЕКП2. Тож при розміщенні інформації в електронній системі зазначте, що теплопостачальник є суб’єктом природних монополій, та додайте витяг з одного із зазначених переліків.

1 Перелік суб’єктів природних монополій див. за посиланням: amcu.gov.ua/zvedenij-perelik-subyektiv-prirodnih-monopolij.

2 Перелік суб’єктів природних монополійу різних сферах див. за посиланням: www.nerc.gov.ua/?id=11943.

Після цього вам лишається правильно провести нову закупівлю теплової енергії. Для цього:

• додайте нову закупівлю до річного плану. Предмет закупівлі: 09320000-8 — Пара, гаряча вода та пов’язана продукція. Оприлюдніть такі зміни в електронній системі протягом п’яти робочих днів із дня їх затвердження. Цього вимагає ч. 1 ст. 4 Закону № 922;

• укладіть прямий договір на закупівлю теплової енергії;

• оприлюдніть звіт про договір про закупівлю, укладений без використання системи закупівель. Строк оприлюднення такого звіту — три робочих дні з дня укладання договору. А от сам договір оприлюднювати не обов’язково.