18.10.2021

МОЗ обрало професії, для яких щеплення від COVID-19 є обов’язковим

МОЗ офіційно затвердило перелік установ та організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії встановленого КМУ карантину.

До них належать працівники:

1) центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

2) місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

3) закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наведений перелік затверджено наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153. Цей документ набуде чинності через місяць після опублікування — з 08.11.2021.

Увага! За роз’ясненнями МОЗ1, працівники з наведеного переліку, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Зауважте: йдеться саме про відсторонення, але аж ніяк не про звільнення.

1 Див. за посиланням: moz.gov.ua/article/news/moz-zatverdilo-perelik-profesij-dlja-jakih-scheplennja-proti-covid-19-e-obov%e2%80%99jazkovim

Звісно, із правила є винятки — це ті, хто мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, відповідно до Переліку № 5952. Такі працівники не підлягатимуть обов’язковій вакцинації.

2 Перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595.

Також фахівці МОЗ зазначають, що наступним кроком буде розширення переліку професій, представники яких підлягають обов’язковому щепленню. До нього планують включити працівників усіх державних установ, організацій та підприємств, соціальних працівників і працівників поштових відділень.