13.09.2021

Нова форма е-декларації: чекаємо вже взимку

НАЗК затвердило нову форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та порядок її заповнення і подання.

«Новинка» з’явилась завдяки наказу НАЗК від 23.07.2021 р. № 449/21. Цей документ набере чинності з 01.12.2021 р. Тож чекаємо оновлену електронну форму уже при поданні е-декларції за 2021 рік.

Що ж такого нового у формі декларації? Детально аналізувати зміни будемо згодом. А зараз про головні цікавинки.

В око передусім впадає, що із чотирьох видів декларації залишилось лише три: щорічна, кандидата на посаду та при звільненні.

Декларація «при звільнені» — це уже знайома усім декларація «перед звільненням». Її подають відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700*. Причому строк подання збільшиться: 30 календарних днів замість 20 робочих днів.

* Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

Декларацію при звільненні не подають:

• якщо особа припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, на одній посаді та продовжує її здійснювати на іншій;

• якщо особа протягом 30 календарних днів знову розпочала зазначену діяльність.

А декларація «після звільнення» увійшла до складу щорічної. Адже обидві вони подаються у строк до 1 квітня за звітний рік (за період з 1 січня по 31 грудня), що передує року подання декларації.

При цьому її електронна форма міститиме спеціальний пункт. Тут суб’єкт декларування обере один із варіантів: «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування» або «я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)».

Головне, що декларація залишається електронною. Подати її можна після автентифікації у власному персональному електронному кабінеті.

Як і раніше, є право на помилку. А точніше — на її виправлення. Подавати виправлену декларацію можна не більше трьох разів упродовж семи днів після подання первинної е-декларації.

Усе це та багато іншого передбачено Порядком заповнення та подання е-декларації. Звісно, роз’яснення НАЗК зайвими не будуть, бо нормативка, як завжди, не охоплює всіх тонкощів декларування.

Тож чекаємо фактичної появи оновленої е-декларації у кабінетах декларантів. Тоді й розберемо правила її заповнення на конкретних прикладах.