10.01.2022

Оклади за ЄТС — 2022: кому і чого очікувати?

У цій статті поговоримо про розміри окладів працівників, оплата праці яких здійснюється за ЄТС. Що відомо вже зараз та яких змін очікувати протягом 2022 року? Про все по порядку.

А почнемо зі ст. 22 Закону про держбюджет-20221. Вона буде цікавою не лише працівникам-ЄТСникам, а й іншим бюджетникам. Так ось, згідно з цією нормою у 2022 році для всіх категорій працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери, у т. ч. і держорганів, розмір зарплати може змінюватися виключно в межах бюджетних призначень на оплату праці, передбачених у державному бюджеті.

1 Закон України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 02.12.2021 № 1928-IX.

Що це означає? А те, що для підвищення зарплати бюджетників протягом 2022 року додаткового фінансування годі й чекати. Тож підвищення зарплати має здійснюватися тільки виходячи з коштів, закладених у бюджеті та кошторисах установ. Якщо на законодавче підвищення бракує коштів, доведеться зменшити премії або інші стимулюючі виплати, і саме в такий спосіб виконувати законодавчу гарантію про підвищення зарплати.

Ну що ж, початок не надто обнадійливий. ☹ Далі розглянемо, що підготував 2022 рік у порядку визначення окладів для працівників, оплата праці яких базується на ЄТС (працівники закладів освіти, спорту, культури тощо).

Посадові оклади за ЄТС