27.04.2009

Якщо порядок сортування інформаційної бази відрізняється від системного…

Відповідь на запитання

Якщо порядок сортування інформаційної бази відрізняється від системного…

 

Після установлення «1С:Бухгалтерії 7.7» на комп’ютер при спробі запустити її з’явилося повідомлення «

Порядок сортировки, установленный для базы данных, отличается от системного!», і програму було закрито. Мені підказали, що потрібно змінити регіональні настройки Windows на українські, тоді все запрацює. Однак хотілося б розібратися у причині того, що відбувається. Чи можна щось зробити в самій програмі «1С»?

Олександра П., м. Севастополь

Відповідає Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К», м. Харків

 

Дійсно, з такими труднощами стикається багато користувачів «1С: 7.7» — початківців. І хоча ми вже розповідали про способи боротьби з цими труднощами, не буде зайвим повторити їх ще раз, бо це було дуже давно. Отже, про все по черзі.

Порядок сортування бази даних — це той алфавіт, за яким комп'ютер сортує номери документів, списки та інші елементи конфігурації. У комплекті поставки інформаційну базу «1С:Бухгалтерія 7.7 для України» відсортовано за українським алфавітом. Якщо як основну мову Windows вибрано російську, після входу до системи програма дійсно видасть вікно «

Порядок сортировки, установленный для базы данных, отличается от системного!». Клацнувши по кнопці «ОК», ви закриєте це вікно, але вхід до системи не відбудеться.

Порядок сортування інформаційної бази має збігатися з прийнятим у Windows. Щоб усунути розбіжності, можна або змінити мову в настройках Windows (як, власне, вам і порадили зробити), або пересортувати таблиці бази даних.

Для зміни настройок Windows достатньо виконати команду «

Пуск Настройка Панель управления Язык и региональные стандарты» и на закладці «Региональные параметры» вибрати з випадаючого списку українську мову (рис. 1).

Але зазвичай такий спосіб є незручним, оскільки зміна мови зачіпає всі прикладні програми, установлені на комп’ютері. Краще змінити кодову сторінку в самій інформаційній базі. Для цього запустимо Конфігуратор і виберемо пункт головного меню «

Администрироваие Кодовая страница таблиц ИБ» (рис. 2).

У полі вибору кодової сторінки буде зазначено поточну кодову сторінку інформаційної бази «

1251 — Украинский язык». Клацнувши по кнопці з трикутною стрілкою у правій частині цього поля, відкриємо список кодових сторінок (рис. 3) та виберемо з нього рядок «1251 — Русский, белорусский, болгарский и сербский языки».

Конфігуратор попередить, що при виконанні змін кодової сторінки буде перебудовано індекси всіх таблиць даних інформаційної бази. Підтверджуємо зміну, клацнувши по кнопці «

Да». Комп’ютер після деяких «роздумів» видасть вікно з повідомленням «Кодовая страница изменена!». Закриємо його кнопкою «ОК» та вийдемо з Конфігуратора.

 

Ось, власне, і вся процедура зміни кодової сторінки інформаційної бази.