10.08.2009

Субконто рахунка 40 «Статутний капітал»

Відповідь на запитання

Субконто рахунка 40 «Статутний капітал»

 

 

Засновниками нашого ТОВ є не тільки юридичні, а й фізичні особи — працівники підприємства. У зв’язку з цим я зіткнулася з проблемою — потрібно внести залишки за рахунком 40 від засновника — фізичної особи, але цей рахунок не має потрібного субконто. Підкажіть, будь ласка, як вирішити цю проблему.

Відповідає

Ганна САРАЄВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Дійсно, якщо заглянути до плану рахунків, то побачимо, що для рахунка 40 «Статутний капітал» визначено всього лише два види субконто — «

Контрагенты» та «Ценные бумаги». Розглянемо вирішення цієї проблеми на такому прикладі.

Засновниками підприємства ТОВ «Добро» є контрагенти ТОВ «Каспер» (40000 грн.), ТОВ «Біла акація» (30000 грн.) та працівники підприємства Абдулов Ю. В. (11000 грн.) і Авдєєв М. І. (20000 грн.). Потрібно ввести залишки за рахунком 40 «Статутний капітал».

Список сторонніх юридичних осіб ґрунтується на довіднику «

Контрагенты», а список працівників підприємства — на довіднику «Физические лица». Серед наявних у системі обумовлених видів субконто немає потрібного нам, який би забезпечив зберігання єдиного списку значень цих різних типів. Створимо його. Для цього командою «Операции → Планы видов характеристик» створимо новий вид субконто «Учредители».

Для створення об’єкта «

Вид субконто» можна користуватися не лише довідниками, а й іншими об’єктами конфігурації. Так, наприклад, субконто «Документы реализации» посилається на низку документів: «Акт об оказании производственных услуг», «Отчет комиссионера о продажах», «Реализация товаров и услуг». Але ми, визначаючи тип значення нового виду субконто, виберемо два довідники: «Контрагенты» та «Физические лица» (рис. 1).

Важливо!

У вікні «Редактирование типа данных» обов’язково встановіть прапорець напроти параметра «Составной тип данных».

Командою «Операции → Планы счетов → План счетов бухгалтерского учета» відкриємо План рахунків, знайдемо в ньому рахунок 40 і замість субкотно «Контрагенты» установимо для нього облік за субконто «Учредители» (рис. 2).

У результаті при оформленні операції введення початкових залишків за статутним фондом підприємства в полі субконто з’являтиметься діалогове вікно «

Выбор типа данных», у якому необхідно вибрати, який з двох довідників використовувати (рис. 3).

 

Успіхів у роботі! Пишіть, запитуйте, а ми, у свою чергу, завжди вам допоможемо.