28.12.2009

Ліміт каси в «1С:Бухгалтерії 8»

Відповідь на запитання

Ліміт каси в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Я віднедавна працюю в «1С:Бухгалтерії 8». Прочитавши у вашому виданні про експрес-перевірку ведення обліку, вирішила нею скористатися. І тут же програма повідомила про перевищення ліміту каси. Підкажіть, де його встановлюють?

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Поняття «ліміт каси» введено Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, — це граничний розмір суми готівки, який може залишатися в касі в неробочий час.

Відповідно до п. 5.2 Положення № 637 ліміт каси підприємства встановлюють самостійно на підставі розрахунку ліміту залишку готівки в касі. Розрахунок складається за формою, наведеною в додатку 2 до Положення № 637, і підписується головним бухгалтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою).

Якщо на підприємстві було змінено ліміт каси, але інформацію про це не було зазначено у програмі, то при проведенні перевірки ведення обліку (меню «Операции → Регламентные операции») програма повідомляє про помилку. У такому разі необхідно клацнути по меню «Перейти к настройке» (див. рис.). У вікні, що відкрилося, унизу сторінки ви побачите поле «Лимит остатка кассы, утвержденный банком, грн.» — саме у ньому слід установити новий допустимий розмір грошових коштів у касі підприємства.