08.06.2009

Константи та переліки

Стаття

Константи та переліки

 

У процесі вивчення конфігуратора «1С:Бухгалтерії 7.7» у мене виникло запитання, що стосується констант. Що таке періодичні константи і які константи в типовій конфігурації «Бухгалтерський облік для України» є періодичними? Також мене цікавить, яким чином задасться фіксований набір значень тієї чи іншої константи?

Вероніка С., м. Тернопіль

Відповідає Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К», м. Харків

 

У системі «1С: Підприємство» константа — значення, яке звичайно не змінюється в процесі роботи або змінюється дуже рідко. З п’ятдесяти семи констант, визначених у типовій конфігурації «1С: Бухгалтерії» для України (реліз 7.70.272), тільки одну неможливо змінити вручну. Це службова константа «

Номер релиза конфигурации» зі значенням «7.70.272». Вона змінюється автоматично при оновленні релізу.

Відкрити список констант можна командою «

Операции Константы». У списку три колонки:

— «

Код», «Наименование» і «Значение» (рис. 1). Код (точніше, синонім коду) — це те ім’я, під яким константу визначено в системі. Найменування константи розкриває її характер. Щоб більше дізнатися про константу, прочитайте її опис. Для виведення вікна опису клацніть мишею по кнопці зі знаком «?» у верхньому рядку вікна списку констант, на цю кнопку вказує курсор на рис. 1.

Значення константи зчитується програмними модулями документів, звітів тощо і використовується ними для прийняття того чи іншого рішення. Таким чином, константи дозволяють без програмування настроювати роботу алгоритмічної частини системи. Наприклад, на рис. 1 виділено константу «

Флаг защиты таблиц». Її значеннями може бути число 0 (захист не встановлено) або 1 (захист установлено). Алгоритми побудови друкованих форм документів і звітів аналізують значення цієї константи, і якщо воно дорівнює 0, дозволяють редагування або збереження в зовнішній файл побудованої форми.

Значення константи може бути текстовим рядком, датою, числом або елементом списку. Проте більшість значень констант — реквізити відповідних довідників або переліків, які, у свою чергу, також можуть бути числами, датами чи рядками тексту.

 

ПЕРіОДИЧНі ЗНАЧЕННЯ

Значення константи може бути періодичним. У системі «1С: Підприємство» періодичним називається значення, установлене на певний період часу. У «1С: Бухгалтерії» є три періодичні константи:

— «

Использовать специальные счета по НДС»;

— «

Использовать обеспечение отпусков»;

— «

Метод партионного учета».

Константа «

Использовать специальные счета по НДС» визначає, чи будуть документи автоматично відносити суми ПДВ («НДС») на спеціальний банківський субрахунок 319. Відшукаємо її в списку констант. У верхньому рядку вікна списку констант стане активною кнопка «История». Клацнувши по ній лівою кнопкою миші, відкриємо історію значення константи (рис. 2). Це вікно можна відкрити також клавішею F5 або вибором пункту «История значения» з контекстного меню, що випадає під час клацання правою кнопкою миші на вибраному рядку вікна списку констант.

У вікні історії на рис. 2 наведено зміну значення константи від періоду до періоду. І за період з 01.01.80 р. до 01.05.2004 р., і з дати 01.05.2004 р. константу встановлено в значення «

Нет». З 1 травня 2004 року постановою КМУ і НБУ від 23.03.2004 р. № 359 було зазначено почати використовувати спецрахунки з ПДВ. Але згідно з постановою КМУ і НБУ від 29.04.2004 р. № 541 уведення спецрахунків скасовано. Для врахування цього факту в конфігурації можна або встановити константу в значення «Нет» на дату 01.05.2004 р., або видалити рядок за цю дату з її історії.

Для зміни значення константи на певну дату двічі клацнемо на цьому полі лівою кнопкою миші. Клацанням по кнопці «

...» відкриємо список можливих значень константи (рис. 3). Їх усього два — «Да» і «Нет». Клацнемо мишею по рядку «Нет».

Видалити поточний рядок з вікна історії можна клавішею

Del або клацанням миші по кнопці з червоним хрестиком у верхньому рядку вікна. Система вимагатиме підтвердити видалення в діалоговому вікні.

Дві періодичні константи, що залишилися, як і багато з неперіодичних констант, — елементи облікової політики підприємства. Згідно з п. 9 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом МФУ від 28.05.99 р. № 137, зі змінами та доповненнями, облікова політика може змінюватися, тільки якщо:

1) змінюються статутні вимоги;

2) змінюються вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського обліку;

3) зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Значення констант, що визначають облікову політику, як правило, задається тільки один раз, при введенні системи в експлуатацію. Змінюються такі константи лише в перелічених вище виключних випадках.

Іноді розробникам конфігурації доводиться вводити нові константи. Так, періодичну константу «

Использовать обеспечение отпусков» було введено у зв’язку зі зміною у 2003 році редакції п. 13 П(С)БО 11 «Зобов’язання», затвердженого наказом МФУ від 31.01.2000 р. № 20. Багато хто з фахівців вирішили тоді, що підприємства зобов’язані створювати забезпечення для відшкодування майбутніх операційних витрат.

Усі зміни в складі констант можна відстежити в поміщеному до каталогу ІБ файлі

History.txt. Там стисло описано всі внесені до конфігурації доопрацювання. Найсвіжіші зміни знаходяться на початку файла, попередні — у кінці.

 

ПЕРЕЛіКИ

З одним із переліків ми щойно ознайомилися. Це перелік «

ДаНет», одне з двох значень якого («Да» або «Нет») може набувати константа «Использовать специальные счета по НДС». Перелік — фіксований список значень, який створюється на етапі конфігурації системи і не може бути змінений користувачем під час роботи.

Усього в поточному релізі «1С: Бухгалтерії» визначено 33 види переліків. Усі вони стають доступними, якщо відкрити гілку «

Перечисления» в Конфігураторі (рис. 4). Наприклад, перелік «ВидыКалькуляций» містить елементи «Предварительная» та «Окончательная». Перелік «Единицы» являє собою список скорочень різних одиниць вимірювання: шт., кг, комплект, тонна, вагон тощо (усього 26 елементів).

Створити новий перелік, щоб у подальшому використовувати його в інших самостійно створених чи доопрацьованих елементах конфігурації: константах, довідниках, документах, — дуже просто. Достатньо виділити в дереві конфігурації (рис. 4) групу елементів «

Перечисления», а потім натиснути на кнопку «Новый элемент» або клавішу Ins. У вікні, що відкриється у результаті цих дій (рис. 5), слід увести:

— ідентифікатор переліку (інакше кажучи, його ім’я, за яким його можна буде вказати як тип значення іншого елемента конфігурації, наприклад, константи);

— синонім ідентифікатора (якщо ідентифікатор зазвичай вказують без пробілів та сторонніх знаків, щоб легше було використовувати його у програмному коді, наприклад «

ВидыБланковСтрогойОтчетности», то синонім буде більш «людським» — «Виды бланков строгой отчетности»);

— коментар, що більш розвернуто характеризує створюваний перелік;

— власне перелік можливих значень.

Якщо ж вам потрібно відредагувати вже існуючий перелік, то його потрібно виділити в дереві конфігурації, і натиснути на панелі інструментів кнопку «

Редактировать» (або вибрати цю команду з контекстного меню, що відкривається правою кнопкою миші на потрібному вам переліку). Відкриється таке ж вікно, як і на рис. 5, але вже заповнене даними відповідного переліку. Вам залишається лише відредагувати їх потрібним вам чином.

 

Сподіваємося, що ми достатньо повно відповіли на запитання читача. Власне, константи та переліки є найпростішими елементами конфігурації і проблем з їх створенням та редагуванням не повинно виникати. Головне — знати, що саме ви хочете від програми.