09.11.2009

Ширина колонок у Word

Відповідь на запитання

Ширина колонок у Word

 

Шановна редакціє! У мене є запитання щодо роботи з програмою Word. Проблема така: при створенні бухгалтерських бланків мені потрібно вставити в таблицю вузьку колонку, щоб використовувати її, наприклад, як роздільник між окремими частинами документа. Або «підігнати» документ для друку на стандартному бланку. Я додаю порожню колонку в таблицю Word. Потім намагаюся її звузити, переміщаючи ліву чи праву межу. Однак це можна робити тільки до певного рівня. В якийсь момент Word не дає зменшувати ширину колонки, і вона залишається при цьому ще досить широкою. Підкажіть, чи є спосіб вставити в таблицю стовпець будь-якої ширини і як це зробити? Заздалегідь дякую.

Прохоров В. І., м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Так, такий спосіб є. І це той випадок, коли «клавіші сильніші за мишу». Я маю на увазі, що для точного визначення ширини колонок та висоти стовпців потрібно не візуально переміщати межі на екрані, а задавати параметри таблиці вручну. Через відповідне меню та числові значення. Я покажу, як це зробити, на прикладі прибуткового касового ордера. Фрагмент цього документа зображено на рис. 1.

У ньому є дві частини: власне ордер та квитанція. Між ними розташована порожня (розділова) колонка. Ширину цієї колонки ми і спробуємо змінити до самого мінімуму. Робимо так:

1) ставимо покажчик миші на будь-яку комірку в межах розділової колонки;

2) викликаємо меню «

Таблица → Выделить → Столбец». Word виділить усі комірки в поточній колонці;

3) викликаємо меню «

Таблица → Свойства таблицы…». З’явиться вікно, зображене на рис. 2;

4) переходимо на закладку «Ячейка»;

5) вмикаємо прапорець «Ширина», у полі праворуч від прапорця друкуємо значення. Наприклад «0,01». Одиницю виміру залишаємо в сантиметрах (рис. 2);

6) клацаємо по кнопці «Параметры». З’явиться вікно «Параметры ячейки», як на рис. 3;

7) у цьому вікні прибираємо прапорець «как во всей таблице». Стануть доступні поля для визначення відступів у комірках;

8) у поля «левое:» та «правое:» уводимо значення відступів від меж до вмісту комірки. На рис. 3 ці значення дорівнюють «0,01» (сантиметра).

Важливо!

У більшості версій MS Word нульові значення відступів задавати не можна. Повідомлення про помилку програма не видасть, але й величину відступів не встановить;

9) у вікні «

Параметры ячейки» натискуємо «ОК»;

10) у вікні «

Свойства таблицы» натискуємо «ОК». Ширина колонки змінилася;

11) клацаємо правою кнопкою на панелі інструментів;

12) із контекстного меню вибираємо «

Таблицы и границы». З’явиться додаткова панель інструментів для роботи з таблицями;

13) на панелі знаходимо іконку зі списком «

Цвет заливки». Клацанням лівої кнопки розкриваємо його та вибираємо потрібний колір. Наприклад, «сірий 35 %». Роздільник між фрагментами ордера готовий. Тепер документ має вигляд, як показано на рис. 4.

І останнє. Якщо в документі є вузькі колонки, їх важко виділити за допомогою миші. Таку операцію краще робити з клавіатури. Допустимо, мені знадобилося виділити щойно створену колонку. Для цього потрібно діяти так:

1) клацнути мишею на будь-якому стовпці документа. На рис. 4 це може бути, наприклад, перший стовпець;

2) послідовно натискувати клавішу «

Tab» (переміститися на колонку праворуч) або «Alt+Tab» (переміститися на колонку ліворуч) доти, доки покажчик не зупиниться на потрібній колонці;

3) викликати меню «

Таблица → Выделить → Столбец».  

Чекаю ваші запитання, зауваження та пропозиції на

bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru  або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum. Успішної роботи!