23.08.2010

Облік банківського кредиту

Відповідь на запитання

Облік банківського кредиту

 

Підкажіть, якими документами в «1С:Бухгалтерії 8» відображаються операції з оформлення банківського кредиту?

І. Смирнова, м. Луганськ

Відповідає

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Розглянемо відображення операцій з отримання кредиту на простому прикладі короткострокового кредиту з одноразовим погашенням наприкінці строку.

 

Підприємство ТОВ «Добро» оформило в банку «Базис» кредит у розмірі 12000 грн. строком на півроку. Комісійні банку за видачу кредиту склали 480 грн. Відсотки сплачуються щомісячно до 5-го числа наступного місяця (суму розраховує банк). Кредит погашається одним платежем після закінчення строку.

 

Спробуємо відобразити всі ці операції в «1С:Бухгалтерії 8». Почнемо з найважливішого, а саме із

зарахування кредитних коштів на розрахунковий рахунок підприємства. Операція оформляється документом «Платежное поручение входящее» з видом операції «Расчеты по кредитам и займам с контрагентами» (рис. 1). Заповнюючи документ, у графі «Договор» можна вказати лише договір виду «Прочее». У графі «Ставка НДС» ставимо значення «Без НДС», а у графі «Счет расчетов» із плану рахунків виберемо субрахунок 601 «Короткострокові кредити в національній валюті». Після проведення документа в бухгалтерському обліку буде сформовано проводки, наведені на рис. 1.

Кредитні кошти на розрахунковий рахунок зарахували, час сплатити банку комісійні за наданий кредит. Ця операція оформляється «

Платежным поручением исходящим» з видом операції «Оплата поставщику». Зверніть увагу, що в документі зазначено договір виду «С поставщиком». У графі «Ставка НДС» також ставимо значення «Без НДС». А у графах «Счет расчетов» та «Счет авансов» зазначаємо субрахунок 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами (у національній валюті)» (рис. 2).

Провівши документ, отримаємо в бухгалтерському обліку проводки, наведені на рис. 2. У податковому обліку буде сформовано проводки зі збільшення валових витрат на суму 480 грн.

Нарахування комісійних банку

оформляється документом «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия». Створивши документ, переходимо на закладку «Услуги» та заповнюємо табличну частину, як показано на рис. 3.

Витрати, пов’язані з отриманням кредиту, у бухгалтерському обліку відносяться до витрат поточного періоду. Згідно з п. 27 П(С)БО 16, який відносить комісійні банку до фінансових витрат, укажемо у графі «Счет затрат» субрахунок 951 «Відсотки за кредит». Потім, перейшовши на закладку «Счета учета расчетов», укажемо в реквізитах «Счета учета расчетов с контрагентом» та «Счета учета расчетов по авансам» субрахунок 6851 (рис. 3). Провівши документ, побачимо сформовані проводки Дт 951 — Кт 6851.

Наприкінці місяця банк нарахував відсотки за кредитом у розмірі 240 грн. Нарахування цих відсотків, як і нарахування комісійних банку, оформляємо документом «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия».

Заповнюючи закладку «Услуги», у колонці «%НДС» вкажемо значення «Без НДС», адже відсотки за фінансовими кредитами не є об’єктом обкладення ПДВ.

Наприкінці місяця при визначенні фінансового результату діяльності підприємства (нагадаю, що операція проводиться за допомогою документа «Определение финансовых результатов» (меню «Операции → Регламентные операции»)) ми отримаємо проводку Дт 792 — Кт 951 на суму 720 грн., де 480 грн. — комісійні банку за надання кредиту і 240 грн. — відсотки за кредитом (рис. 5).

 

Усе викладене можна навести у вигляді таблиці, де видно, якими документами оформляється кожна операція, а також сформовані цими документами проводки.

№ з/п

Зміст операції

Проводки

Сума

Документ конфігурації

Дт

Кт

1

Отримання кредиту

311

601

12000

«Платежное поручение входящее» з видом операції «Расчеты по кредитам и займам»

2

Сплата комісійних банку за отримання кредиту

6851

311

480

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику»

ВВ

ВВ

480

3

Нараховані суми комісійних

951

6851

480

«Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия»

4

Нараховані відсотки за користування кредитом

951

684

240

«Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия»

ВВ

ВВ

240

5

Оплата нарахованих відсотків

684

311

240

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику»

6

Суми комісійних та сплачених відсотків віднесено на фінансовий результат

792

951

720

«Определение финансовых результатов»

 

Як бачите, оформлення кредиту в «1С:Бухгалтерії 8» — зовсім не складна операція, оформити яку можна наявними у програмі документами. Чекаємо ваших листів на адресу

bk@id.factor.ua . Успіхів!