27.12.2010

Як законсервувати ОФ в «1С:Бухгалтерії 7.7»

Відповідь на запитання

Як законсервувати ОФ в «1С:Бухгалтерії 7.7»

 

Добридень! На підприємстві прийнято рішення законсервувати основні фонди першої групи, що тимчасово не використовуються. Підкажіть, будь ласка, як в «1C:Бухгалтерії 7.7» можна тимчасово вивести їх з експлуатації.

Відповідає

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш за все дозвольте сказати пару слів про специфіку цієї операції. Так, податковий облік консервації основних фондів (ОФ) залежить від того, у складі якої групи вони значаться. Згідно з п.п. 8.4.5 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР при виведенні з експлуатації окремого об’єкта ОФ групи 1 балансова вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля, при цьому амортизація не нараховується.

Таким чином, при консервації ОФ групи 1 необхідно зменшити балансову вартість усієї групи на балансову вартість об’єкта і припинити нарахування амортизації починаючи з кварталу, наступного за кварталом, в якому об’єкт виведено з експлуатації у зв’язку з консервацією.

Що стосується бухгалтерського обліку консервації основних засобів (ОЗ) відповідно до

п. 23 П(С)БО 7, то при їх консервації нарахування амортизації припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт було законсервовано.

Спеціального документа, яким можна було б змінити параметри амортизації ОФ, в «1С:Бухгалтерії 7.7» немає. Але це зовсім не означає, що тимчасово скасувати нарахування амортизації не можна. Усе можливо, при цьому послідовність дій має бути така:

1. Відкриваємо довідник «

Налоги и отчисления», шукаємо групу «Ставки, связанные с ОС, НМА, МБП», а в ній — запис із кодом «АмортГр1-04» (у разі якщо використовується норма амортизації, що діяла до 2004 року, код групи буде «АмортГр1»). Створюємо новий елемент, аналогічний елементу «АмортГр1-04», але вже зі ставкою, що дорівнює нулю. Ураховуйте, що код елемента теж має бути іншим, інакше він не запишеться до довідника, наприклад «АмортГр0-04» (див. рис. 1).

2. Переходимо до введення ручної операції. Дата операції — останній день кварталу, після якого не повинна розраховуватися амортизація. Наприклад, якщо було прийнято рішення не нараховувати амортизацію з нового року, дата операції має бути «31.12.10».

Власне операція складатиметься з двох проводок. Першою ми зведемо до нуля залишкову вартість ОЗ на рахунку «ОС1», а другою збільшимо балансову вартість ОЗ на рахунку «ОС1», але в субконто по дебету рахунка поставимо значення амортизації з нульовою ставкою (див. рис. 2).

 

Після проведення такої операції розрахунок амортизації ОФ не здійснюватиметься. А для того щоб знову почати нараховувати амортизацію, потрібно здійснити ручну операцію, зворотну тій, яку ми виконали.