22.02.2010

Перетворення звіту «Картка рахунка» в Excel

Відповідь на запитання

Перетворення звіту «Картка рахунка» в Excel

 

Як показав час та практика, Excel став незамінним помічником бухгалтера, адже кращої програми для аналізу даних поки що ніхто не придумав. Розкажіть, як привести вивантажений з «1С:Бухгалтерії 8» звіт «Картка рахунка» у формат, придатний для аналізу в Excel?

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Стандартний вид вивантаженого в Excel звіту «

Карточка счета» приблизно такий, як показано на рис. 1. Найбільша проблема полягає в наявності об’єднаних комірок та рознесенні тексту опису операції по декількох комірках. Сортувати чи фільтрувати таку таблицю практично неможливо, спершу доведеться витратити чималу кількість часу на впорядковування даних. А якщо таких таблиць декілька, то мороки вистачить надовго. Але вихід є — на сайті www.planetaexcel.ru можна знайти один чудовий макрос, який допоможе привести таблицю в придатний для роботи вид.

Отже, за посиланням http://www.planetaexcel.ru/docs/Corrector.xla скачуємо на комп’ютер файл «Corrector.xla». У книзі Excel з вивантаженими даними відкриваємо меню «Сервис → Надстройки» та натискуємо на кнопку «Обзор». У вікні, що відкрилося, вибираємо файл «Corrector.xla» та тиснемо «ОК».

Завдяки цьому у вікні надбудов з’явиться запис «Corrector», напроти нього ставимо прапорець і знову натискуємо «ОК». У результаті з’явиться нова панель інструментів з кнопкою . Натискуємо на неї — і картка рахунка набуває вигляду, як на рис. 2.

 

Ця обробка підходить і для звіту «Картка рахунка (податковий облік)». Код надбудови на Visual Basic відкрито, а отже, можна її змінити або підкоригувати. Успіхів у роботі!