25.01.2010

Перехід на новий рівень

Відповідь на запитання

Перехід на новий рівень

 

Уже давно наша бухгалтерія працює з «1С:Бухгалтерією 7.7», а тепер вирішили перейти на «1С:Бухгалтерію 8». Підкажіть, будь ласка, чи існує якийсь автоматичний спосіб перенесення залишків з однієї програми до іншої?

Дмитро Ф., м. Кривий Ріг

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Для швидкого переходу з «1С:Бухгалтерії 7.7» на «1С:Бухгалтерію 8» розробники фірми «1С» створили механізм «

Помощник перехода». Помічників два: один призначено для вивантаження даних з «1С:Бухгалтерії 7.7», другий — для завантаження даних до «1С:Бухгалтерії 8».

Якщо вірити опису цієї обробки на сайті «1С», то двох клацань мишкою вам повинно вистачити, щоб перенести залишки по рахунках та всю інформацію з довідників версії 7.7 до версії 8. Насправді ж усе виявляється не так просто, але про все по черзі.

 

ПІДГОТОВКА ІНФОРМАЦІЙНИХ БАЗ

До початку переходу необхідно підготувати інформаційні бази — як початкову (на платформі «1С:Підприємство 7.7»), так і ту, в якій ви збираєтеся працювати (тобто «1С:Підприємство 8»). Основними етапами такої підготовки є:

— настроювання параметрів обліку в «1С:8» (меню «

Предприятие → Настройка параметров учета»);

— створення необхідної кількості власних юридичних осіб та визначення їх облікової політики за всіма розділами обліку в «Бухгалтерії 8.1» (довідники «

Организации», «Учетная политика организации», «Учетная политика по персоналу»);

— перевірка своєчасності та правильності проведення операцій, пов’язаних із закриттям періоду в «1С:7.7».

 

СПОСОБИ ПЕРЕХОДУ

Існує два способи завантаження інформації до «1С:8» з «1С:7.7» — безпосередньо з бази даних «1С:7.7» або через завантаження даних з файлу.

При другому варіанті дані з «1С:7.7» завчасно за допомогою спеціальної обробки вивантажуються до файлу формату «

*.xml». Перед вивантаженням інформації період, за який вивантажуються підсумки, має бути закрито.

Щоб розпочати вивантаження, зайдіть до меню «

Сервис → Помощник перехода на 1С: 8». У результаті відкриється вікно, як показано на рис. 1. Роботу з Помічником розбито на п’ять кроків. На кроці 1 стисло описано призначення Помічника, тут же можна познайомитися з перевагами «1С:Бухгалтерії 8». Рішення переходити на «1С:8» навряд чи було спонтанним, тому читати про її переваги не будемо, а натиснемо на кнопку «Далее».

Порада

При переході на «1С:8» краще оновити «1С:7.7» до найсвіжішого релізу* (про що нагадає крок 2).

* На момент написання статті це був реліз 7.7.277.

На кроці 3 (рис. 2) указуєте фірму та період. Під періодом розуміють місяць, на початок якого буде вивантажено залишки. На наступному етапі програма зазначить ім’я файлу, що формується, і шлях до нього. Якщо не змінювати настройки за умовчанням, то при завантаженні даних до «1С:Бухгалтерії 8» Помічник переходу знайде зазначений файл автоматично. Після завершення вивантаження за бажанням можна сформувати оборотно-сальдову відомість, яку потім порівняти з тією, що вийде в «1С:8» після завантаження залишків.

Тепер можна приступити до завантаження інформації до «1С:Бухгалтерії 8». Для цього призначено обробку «Перенос данных из информационной базы 1С: Бухгалтерия 7.7» меню «Сервис». Запустивши обробку, побачимо вікно, як показано на рис. 3, оскільки ми вже вивантажили залишки з «1С:7.7» до файлу. Вибираємо варіант «Загрузить данные из файла».

До нової інформаційної бази переносяться:

залишки по рахунках бухгалтерського та податкового обліку на кінець попереднього року. Істотну частину вхідних залишків буде сформовано у процесі перенесення даних у кореспонденції з рахунком «00». Причому залишки буде перенесено за даними як бухгалтерського, так і податкового обліку (для цілей обчислення податку на прибуток);

Важливо!

Якщо користувач запровадив власні рахунки (субрахунки) або змінив структуру аналітичного обліку деяких рахунків (субрахунків), перенесення даних може відбутися некоректно.

дані довідників. Довідники в «1С:Бухгалтерії 7.7» та «1С:Бухгалтерії 8» мають схожі структури та призначення. Але при цьому слід ураховувати, що, наприклад, відомості про ТМЦ зберігаються в системі «1С:Підприємство 8» не лише в довідниках, а і в регістрах відомостей (чого у версії 7.7 не було). Процес записування даних до регістрів відомостей є не менш важливим, ніж відображення даних про ТМЦ у довідниках, тому потребує контролю в процесі переходу;

податкові бази щодо ПДФО і податків з оплати праці. Знову-таки, інформація записується до регістрів накопичення, тож після перенесення залишків слід перевірити сформовані в них записи;

дані щодо основних засобів (ОЗ), нематеріальних активів (НМА). При обліку в «1С:8» основна частина інформації щодо їх обліку зберігається в регістрах відомостей та в регістрах накопичення. Дуже важливо перевірити правильність перенесення відомостей про ОЗ та НМА до регістрів відомостей, оскільки вони істотно впливатимуть на подальшу роботу системи;

та інші облікові дані.

До того ж при переході у програмі може бути сформовано, але не проведено деякі документи. Наприклад, у довіднику «

Номенклатура» для ТМЦ не задано ціни (відпускні, роздрібні тощо), хоча в «1С:Бухгалтерії 7.7» вони були. У «1С:Бухгалтерії 8» ціни для ТМЦ встановлюються документом «Установка цен номенклатуры». Відкриємо журнал цих документів та побачимо, що їх просто не проведено. Проводимо документи, у результаті для ТМЦ буде задано ті самі ціни, які було встановлено в «1С:Бухгалтерії 7.7».

Переконатися в коректності перенесених даних допоможе оборотно-сальдова відомість за період перенесення даних. Відомості, сформовані в «1С:Бухгалтерії 7.7» та «1С:Бухгалтерії 8», повинні збігатися. У разі якщо обороти по будь-якому рахунку не збігаються, необхідно сформувати детальніші звіти (оборотно-сальдову відомість по рахунку або картку рахунка), щоб визначити, які обороти не перенеслися. Також корисно буде виконати технологічний аналіз бухгалтерського обліку (меню «

Отчеты → Технологический анализ бухгалтерского учета»).

 

Як бачите, при переході з «1С:Бухгалтерії 7.7» на «1С:Бухгалтерію 8» слід ураховувати багато нюансів. І зважаючи на різні способи зберігання інформації в цих двох системах, численність варіантів настроювання параметрів обліку в системі «1С:Бухгалтерія 8», при переході слід бути дуже уважними.