26.07.2010

Word: текст навколо таблиці

Відповідь на запитання

Word: текст навколо таблиці

 

Шановна редакціє! Створюючи таблиці у програмі Word, я часто стикаюся з тією самою проблемою. Коли ширина таблиці невелика, вона невдало розміщується на сторінці (праворуч залишається дуже багато місця). Що можна зробити в такій ситуації? Наперед завдячую.

В. Котов, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Вирішити проблему розміщення таблиці в тексті неважко. Достатньо пригадати, що таблицю, як і рисунок, можна вставити до документа з обтіканням тексту. Подивимося, як це виглядає на конкретному прикладі. Виконуємо такі дії:

1) відкриваємо або створюємо документ, в якому є текст і таблиця;

2) ставимо курсор на область таблиці;

3) клацаємо правою кнопкою миші, з контекстного меню вибираємо пункт «

Свойства таблицы…». З’явиться вікно настройок, як показано на рис. 1;

4) у цьому вікні знаходимо групу «

Обтекание» та клацаємо в цій групі по іконці «Вокруг». Це означає, що тепер текст обтікатиме таблицю;

5) у групі «

Выравнивание» вибираємо спосіб обтікання таблиці текстом. Можливі такі варіанти: «слева», «по центру» і «справа»;

6) натискуємо на «

ОК». Тепер текст огинатиме таблицю.

Щоб уточнити властивості

обтікання, клацаємо по кнопці «Размещение». Відкриється вікно, як показано на рис. 2. Тут можна конкретизувати об’єкт прив’язки таблиці по горизонталі та по вертикалі, а також уточнити відступи між текстом документа і краями таблиці. Можливі такі варіанти. Список «положение:» групи «По горизонтали» дозволяє розмістити таблицю «Слева», «Справа», «От центра», «Внутри» або «Снаружи». Список «относительно:» в цій самій групі прив’язує таблицю в колонці документа до поля, сторінки або конкретного абзацу. Вирівнювання по вертикалі дозволяє розмістити таблицю зверху, знизу, у центрі або всередині відносно поля, абзацу чи сторінки. У центральній частині вікна (рис. 2) розташовано чотири поля, куди можна ввести відступи між межами таблиці та оточуючим текстом. Щоб таблиця переміщалася разом із текстом документа, можна скористатися прапорцем «перемещать с текстом». При включеному прапорці «разрешить перекрытие» кілька таблиць можуть накладатися одна на одну.

Порада Включіть прапорець «разрешить перекрытие», якщо потрібно поставити дві таблиці поруч (на одному рівні по вертикалі) у межах сторінки документа.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .