24.05.2010

Багатофункціональні пристрої

Стаття

Багатофункціональні пристрої

 

У спорі, що краще — декілька окремих пристроїв для друкування, сканування, ксерокопіювання або багатофункціональний пристрій «все в одному» — давно поставлено крапку. Відповідь проста: усе залежить від сфери застосування. Для користувачів з підвищеними вимогами до якості друкування та сканування кращим є варіант придбання окремих пристроїв. Але в умовах домашнього чи офісного застосування багатофункціональні пристрої (БФП) виграють однозначно. І за рахунок об’єднання функцій, і за рахунок зменшення займаного простору, і за рахунок виграшу у вартості придбання одного універсального пристрою замість трьох-чотирьох окремих. Отже, якщо ви зупинилися на БФП, давайте розглянемо, на що слід звертати увагу при його виборі в першу чергу.

Вікторія УФІМЦЕВА, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Багатофункціональний пристрій (БФП) об’єднує в собі принтер, сканер та копіювальний апарат. У деяких моделях до цих функцій додають ще факс, модем і телефон. Але насамперед БФП — це все-таки принтер. На Заході ці пристрої так і називають: MFP (Multifunction Printer) або багатофункціональний принтер. Зазвичай БФП і розробляють на базі принтера з додаванням функції сканування. Функція ж копіювання, на відміну від копіювальних апаратів, у БФП є лише суміщенням можливостей сканування та друкування. Такий підхід збільшує вартість копії порівняно з ксерокопією, але це збільшення невелике. На відміну від звичайних принтерів, БФП має підвищену автономність у роботі. Копіювання документів, деякі інші функції (наприклад, друкування зображень з картки пам’яті або фотоапарата) на БФП можна виконати взагалі без включення комп’ютера. І в цьому їх серйозний плюс.

Оскільки основою БФП є принтер, то і критерії вибору цього пристрою багато в чому збігаються з критеріями для звичайного друкування. І тут визначальним фактором є принцип роботи, за яким усі БФП поділяють на струменеві та лазерні.

 

Лазерні БФП

Такі пристрої якнайкраще підходять бухгалтеру, який працює з великим обсягом чорно-білої документації. Основою лазерного БФП є барабан, на який наводиться електричний заряд, що відповідає відбитку, що виводиться. Цей заряд притягує до себе тонер — спеціальний порошок (чорний чи кольоровий залежно від типу друку). Потім цей порошок переноситься на аркуш паперу (або на проміжний носій, а потім на папір). Щоб картинка не обсипалася, аркуш проходить через піч — спеціальний нагрівач, який запікає тонер на папері. До недоліків лазерної технології можна віднести такі:

1) у процесі роботи вони виділяють шкідливий газ — озон;

2) лазерні пристрої споживають багато енергії, особливо в момент розігрівання печі.

Натомість зазначені недоліки компенсуються високою швидкістю друку, невибагливістю щодо якості паперу та невеликими витратами на витратні матеріали.

Тепер про параметри. Почнемо з недорогого лазерного БФП Samsung SCX-4220 (рис. 1). Це монохромний принтер вартістю близько 1400 грн. Розділення друку цього пристрою становить 600 dpi (пікселів на дюйм). Це — важливий показник, від якого залежить якість віддрукованих документів. Для друкування текстів розділення 600 dpi більш ніж достатньо. Але для друкування зображень цього замало. У цілому 600 dpi можна вважати мінімальним розділенням, яке має забезпечувати сучасний лазерний БФП.

Другим важливим параметром є швидкість друку. У цієї моделі вона становить 18 сторінок на хвилину. Це середній показник порівняно з більш дорогими пристроями. Але Samsung SCX-4220 призначено для роботи в домашніх умовах та в невеликих офісах. Для такого застосування заявленої швидкості цілком вистачає.

При виборі БФП завжди звертайте увагу на обсяг друку, що рекомендується. Зазвичай його вказують у кількості віддрукованих сторінок за місяць. Для цієї моделі цей показник становить 10000 відбитків. Для бухгалтерського офісу, на мій погляд, цілком прийнятне значення. І останнє: вибираючи БФП, обов’язково поцікавтеся обсягом та вартістю змінного картриджа. Скажімо, в Samsung SCX-4220 один картридж розрахований на друкування 3000 сторінок. Це типовий показник для пристроїв нижнього та середнього цінового діапазону. Знаючи вартість та ресурс картриджа, ви зможете заздалегідь оцінити величину експлуатаційних витрат на друкування документів (у перерахунку на одну сторінку).

Важливо!

Вибираючи друкуючий пристрій, слід насамперед звернути увагу на вартість витратних матеріалів (тонери, картриджі). Майте на увазі, що в довгостроковій перспективі вартість витратних матеріалів напевно перевищить витрати на придбання БФП у декілька разів. Тому відразу розрахуйте примірну вартість друкування однієї сторінки для декількох пристроїв і цей показник має стати ключовим при прийнятті рішення.

Ось невеликий приклад. Нам відомо, що для БФП Samsung SCX-4220 орієнтовна ціна картриджа становить 600 грн. (точне значення нам ні до чого, не будемо дріб’язковими на копійках). За заявою виробника цей картридж віддрукує 3000 копій, що становить близько 0,2 грн. на сторінку. На перший погляд, забагато. Але оригінальний картридж можна з успіхом перезаправляти. Вартість такої заправки складає (для зазначеного пристрою) приблизно 90 грн. Заново заправлений картридж має відпрацювати ще 3000 сторінок. Але ми — реалісти, зробимо сміливу поправку та вважатимемо, що відновленого картриджу вистачить на 2500 сторінок. І тоді після двох заправок вартість друку зменшиться та становитиме (600 + 2 х 90) : (3000 + 2500 + 2500) = 0,1 грн. Ще одна перезаправка знизить цю величину до 0,08 грн. і так далі. Звісно, перезаправляти картридж безкінечно не вийде. Але досвід свідчить, що 3 — 5 заправок здебільшого — не проблема. Отже, у лазерному БФП вартість витратних матеріалів співставна з вартістю папера. Якщо врахувати, що остання становить 7 — 10 копійок, отримаємо остаточну ціну друкування: приблизно 15 копійок за сторінку.

Важливо!

Відразу орієнтуйтеся на те, що заправлятимете картриджі ви у спеціалізованій фірмі (там, до речі, можна дізнатися і точну вартість заправки). Просто купити тонер та висипати його у приймальний бокс буде недостатньо. Сучасні принтери обладнані спеціальним датчиком, який рахує кількість надрукованих сторінок. Як тільки картридж віддрукував установлений йому обсяг, цей датчик блокує його подальшу роботу. У принципі, розблоковувати датчик нескладно. Але краще довірити цю справу професіоналам.

Тепер щодо сканера, від якого залежить чіткість ксерокопій та відсканованих зображень. Тут визначальним параметром є оптичне розділення сканувального елемента БФП. Сьогодні мінімальне розділення сканера починається від 600 dpi при глибині кольоровості в 24 біта. Наприклад, у того ж Samsung SCX-4220 цей параметр становить 600 x 2400 dpi. До речі, це модель має також додаткові функції для зручного копіювання документів невеликого розміру (наприклад, паспорти) та оснащена програмним забезпеченням оптичного розпізнавання символів.

Кілька слів про інших представників лазерних БФП. Наприклад, компанія Hewlett Packard пропонує модель HP LaserJet M1120 (рис. 2) вартістю близько 2000 грн. Пристрій характеризується високою швидкістю друку (до 19 стор./хв.), може сканувати та друкувати без уключення комп’ютера. Більш «серйозна» модель виробника Xerox WorkCentre PE120i (рис. 3) коштує близько 4200 грн. Пристрій розрахований на документообіг малих та середніх робочих груп, може працювати в мережному режимі, обладнаний місткими лотками для подачі паперу. Ресурс барабана та тонера в цьому БФП збільшений та становить близько 5000 сторінок. А це потенційно знижує вартість друкування порівняно з Samsung SCX-4220. До того ж, Xerox WorkCentre PE120i — це ще й факс зі швидкістю передачі даних 3 секунди на сторінку. Вельми гідний пристрій, якщо багато співробітників та великі обсяги друку.

    

Якщо вам потрібний кольоровий друк, можна зупинити свій вибір на кольоровому лазерному БФП. Такі пристрої мають досить високу вартість, але зараз з’явилися моделі у прийнятному ціновому діапазоні. Наприклад, 4-кольоровий Samsung CLX-3175 (рис. 4). Він забезпечує монохромне друкування зі швидкістю 16 сторінок на хвилину та кольорове — до 4 стор./хв. Принтер може працювати в мережному режимі, коштує близько 3000 грн. Однак переваги кольорового лазерного друку (хоча й якіснішого порівняно зі струменевими принтерами, стійкішого до вологи та світла) перекривається одним великим «АЛЕ» — дуже високою вартістю картриджів.

Щоправда, останнім часом на ринку БФП з’являються пристрої зі світлодіодною технологією друку. У таких пристроях замість лазера для формування картинки на барабані використовується низка світлодіодів. Подібна технологія використовується, наприклад, у кольоровому БФП Brother MFC-9120CN із факсом та вбудованим мережним інтерфейсом (рис. 5). Максимальне розділення цього БФП для чорно-білого друкування становить 600 x 600 dpi, для кольорового — 2400 x 600 dpi. Швидкість друкування — 16 сторінок на хвилину. Причому як для кольорового, так і для чорно-білого варіантів. Отже, швидкість чорно-білого друкування у світлодіодних БФП менша, ніж у лазерних, зате кольорове друкування швидше. Вартість пристрою — близько 5000 грн.

Світлодіодні БФП мають свої плюси та мінуси. Із недоліків — якість друкування світлодіодного пристрою дещо поступається лазерному. За рештою параметрів він явно випереджає лазерного конкурента. Вартість самого світлодіодного БФП нижча, витратні матеріали для нього часто дешевші. Але головне — світлодіодні принтери менш шкідливі для здоров’я. Це хороший варіант БФП для домашнього використання або для роботи в невеликому офісі. Однак поки що на вітчизняному ринку моделей із такою технологією друку дуже мало. Отже, якщо вам обов’язково потрібний кольоровий принтер, вибирайте його зі струменевих моделей БФП.

 

Струменеві БФП

Струменевий друк є повною протилежністю лазерного друку. Як правило, це повільне нанесення високоякісної кольорової картинки на папір, а не «блискавичне» роздрукування чорного тексту. Побудова такого апарата простіша, ніж лазерного. Тут немає ні барабана, ні лазерів, ні печі. У струменевому принтері всього два головні елементи — картридж та друкувальна голівка. Іноді вони об’єднані в одне ціле. Струменевих технологій існує декілька — термоструменева та п’єзоелектрична.

Суть термоструменевої технології полягає в тому, що для нанесення картинки або тексту на папір чорнило різко нагрівають. Розширюючись, вони вилітають назовні та потрапляють на папір у вигляді крапок. Така технологія передбачає застосування дешевих друкувальних голівок, щоб міняти їх за першої ж необхідності. До пристроїв із вбудованими друкувальними голівками належить, наприклад, Canon PIXMA MP250 (рис. 6) вартістю трохи більше 500 грн. Цей БФП призначений для домашнього використання, тому швидкість друку в нього відносно невелика — 7 сторінок на хвилину при чорно-білій та 5 сторінок при кольоровому друкуванні. Зате розділення друку та копіювання в цього пристрою високе — 4800 x 1200 dpi. Отже, Canon PIXMA MP250 призначений більше для друкування фотографій та інших кольорових зображень, ніж для бухгалтерської документації.

Для бухгалтерської роботи більше підійде, наприклад, БФП від фірми Hewlett Packard OfficeJet J5783 (рис. 7). Це пристрій із термоструменевою технологією друкування. Він майже у два рази дорожчий за попередню модель, зате має високу швидкість друкування та копіювання — 30 сторінок на хвилину в чорно-білому варіанті та 24 — у кольоровому. До речі, максимальне розділення сканера в цьому пристрої становить 19200 dpi! До списку вбудованих функцій БФП HP OfficeJet J5783, крім традиційних принтера, сканера та копіра, входить ще й повноцінний факс-апарат з автоподатчиком документів. Дуже хороша модель для дома або малого офісу.

На відміну від термоструменевої, у п’єзоелектричній технології, як стверджують її засновники, друкувальні голівки буквально вічні та не потребують заміни. При засміченні сопла вони піддаються очищенню або за допомогою драйвера та великої кількості свіжого фірмового чорнила, або за допомогою сервісного центру. Мій особистий досвід свідчить, що п’єзоелектрична голівка потребує більшої уваги. Якщо усохле (або неякісне) чорнило виведе її з ладу, ремонт може виявитися дуже дорогим. Зате картридж для таких пристроїв є тільки чорнильницею та коштує недорого. А сама технологія дозволяє наносити на папір чіткі мікроскопічні крапки, що забезпечує високу якість друкування.

До пристроїв з п’єзоелектричною технологією друкування належить, наприклад, модель одного з лідерів ринку принтерів та БФП — EPSON Stylus CX9300F (рис. 8). Це високошвидкісний (32 стор./хв.) пристрій з розділенням друкування та копіювання до 5760 x 1440 dpi оснащений рідкокристалічним дисплеєм (2,5») та вбудованим факсом. EPSON Stylus CX9300F може друкувати знімки прямо з карт пам’яті. Невелика вартість картриджів сприяє тому, що Epson Stylus CX9300F є одним з найекономічніших БФП у своєму класі. А низька вартість пристрою (менше 900 грн.) робить його одним із найкращих варіантів кольорового БФП як для дома, так і для невеликого офісу.

Важливим критерієм вибору струменевого БФП є тип чорнила, що використовується. Вони також поділяються на дві групи — пігментні та водорозчинні. Вважається, що водорозчинне чорнило краще передає кольори (важливо при друкуванні фотографій). Пігментні — менше бояться вологи та інших зовнішніх впливів. До того ж вони не просвічують при двосторонньому друці. Хоча тут багато що залежить від типу чорнила та від паперу, який використовується. Я раджу зупинити свій вибір на пігментному чорнилі, як у розглянутих вище моделях струменевих БФП.

Картриджі в сучасних БФП роздільні, що дуже зручно при їх заміні — купується тільки колір, що закінчився, а не все відразу. Так, наприклад, у Canon PIXMA MP250 використовуються картриджі з пігментним чорнилом чорного, блакитного, пурпурного та жовтого кольорів на основі фарбників.

Якщо БФП передбачається (навіть не часто) використовувати для друкування фотографій, варто звернути увагу на обсяг чорнильної краплі. Величина краплі у струменевих принтерах вимірюється в піколітрах (приблизно 1/100 мм). Бажано, щоб цей параметр був якомога меншим. Однак деякі виробники (наприклад, HP) прагнуть підвищити якість за рахунок покращеного змішення кольорів, а не скорочення розмірів краплі. Отже, мінімальні розміри краплі чорнила коливаються від 1 — 1,5 (у Canon та Epson) до 4 — 5 (у Lexmark та НР). Наприклад, у Canon PIXMA MP250 величина краплі становить 2 пл, а в EPSON Stylus CX9300F — 3 пл.

Отже, підсумуємо. Вирішивши придбати БФП, насамперед визначиться, для яких цілей ви його купуєте. Від цього залежать значення таких характеристик: очікувана кількість друкарських листів на місяць; необхідність друкувати кольорові фото; якість та економічність друку. Якщо ви збираєтеся друкувати тільки тексти, іноді сканувати та знімати копії в домашніх умовах, то має сенс звернути увагу на недорогі чорно-білі лазерні БФП. Вони економічні та відрізняються високою якістю чорно-білого друку. Якщо ж ви плануєте час від часу друкувати фотографії, бланки з логотипами або інші кольорові зображення, вибирайте кольорові струменеві БФП. Вартість друку тут вийде більшою, ніж у лазерного, зате самі пристрої значно дешевші. Або пошукайте кольорові світлодіодні пристрої.

Вибираючи БФП для офісу, насамперед, дивиться на його економічність, а потім уже на все інше. Пам’ятайте, що дешевий принтер в перебігу експлуатації може виявитися найдорожчим, а висока вартість витратних матеріалів у результаті зробить вашу бухгалтерію справді золотою…

Якщо кольоровий друк не є пріоритетним, придивиться до серйозних чорно-білих лазерних моделей середнього цінового сегмента. Із великими ресурсами картриджа та можливістю роботи в мережі, краще — безпровідної.

Вдалих вам покупок! А докладнішу інформацію про моделі БФП пропоную шукати на сайтах виробників: Epson (

http://www.epson.com), Hewlett Packard (http://www.hp.com/), Samsung (http://www.samsung.com), Xerox (http://www.xerox.com/).

 

Чекаю ваших листів, запитань та пропозицій на bk@id.factor.ua

або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum.